Hemtjänsten i Älmhult riskerar vite – flera brister i arbetsmiljön

Publicerad

Hemtjänsten i Älmhult har brister i sin verksamhet. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter en inspektion. Bristerna måste nu åtgärdas, annars riskerar hemtjänsten att få betala vite eller beläggas med förbud.

Under inspektionen som gjordes i början av året pekade Arbetsmiljöverket på en rad brister. Bland annat handlar det om att de anställda har mycket att göra och ofta jobbar i ett högt tempo där det är svårt att få tiden att räcka till. Myndigheten vill nu att kommunen bland annat genomför en utredning för att se om resurserna är anpassade till kraven i arbetet.

Man vill också att det utreds om det finns arbetsuppgifter som är psykiskt påfrestande och även hur arbetsuppgifter ska prioriteras när tiden inte räcker till.

Undersöka orsaker till arbetsrelaterad ohälsa

Arbetsmiljöverket fann också brister i rutinerna för att hantera och anmäla kränkande särbehandling. Man vill att kommunen gör klart att det är något som inte accepteras och att rutinen för anmälan uppdateras och görs känd bland de anställda. Hemtjänsten behöver också bli bättre på att undersöka orsaker till arbetsrelaterad ohälsa, olycksfall och tillbud.

Bristerna ska vara åtgärdade senast i mitten av maj då Arbetsmiljöverket kommer på återbesök. Om inte bristerna åtgärdas kan myndigheten ta beslut om vite eller förbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer