Den 57-åriga mannen bands fast vid ett träd mitt i skogen och lämnades att dö, menar åklagaren. Foto: Illustration: SVT Design

Tvingades tigga men rymde – misshandlades svårt

Publicerad

Två män åtalas idag för den grova misshandeln av en 57-årig tiggare utanför Växjö i april.

Händelsen inträffade i början på april. En förbipasserande bilist hittade en svårt skadad man i diket mellan Dädesjö och Fureby.

Den 57-åriga mannen vittnade senare om att han blivit bortförd av två personer som han kände, som bundit honom vid ett träd i skogen och misshandlat honom svårt.

Ett straff för rymning

Vägen mellan Dädesjö och Fureby, där den skadade 57-åringen hittades i april.

På torsdagen väcktes åtal i Växjö tingsrätt mot två män i 35-årsåldern, båda från Bulgarien. Båda åtalas för mordförsök, grov misshandel och människorov.

– Enligt den målsägande har han kommit till Sverige tillsammans med den ena tilltalade den 2 april och han ska ha sagt att han måste tigga. Dagen efter, första dagen han ska tigga, så rymmer han och sover på resecentrum över natten. Där träffar de tilltalade på honom igen och så straffas han för detta, säger åklagare Emma Berge.

Försökte dra ut tänder

57-åringen ska enligt åtalet ha blivit skjutsad ut i skogen och slagen med en tång och en träpåk på överkroppen. De två männen ska dessutom ha försökt att dra ut hans tänder. Han ska därefter blivit fastbunden vid ett träd.

Mannen kunde ta sig loss och tog sig till ett dike där han sedan hittades. Enligt det rättsintyg som är en del av bevisningen hade mannen dött om han inte hittats, vilket motiverar brottsrubriceringen försök till mord, säger Emma Berge.

– Utifrån den skadebilden han hade så hade han inte kunnat ta sig därifrån själv och det hade inneburit fara för hans liv.

Straff ska avtjänas i hemlandet

Den ena mannen greps kort efter händelsen i Växjö och den andra mannen greps i Bulgarien i slutet på maj efter att åklagare utfärdat en internationell arresteringsorder.

Ett krav från Bulgariska myndigheter för utlämningen är att mannen avtjänar sitt straff i Bulgarien. Åklagare Emma Berge har yrkat på utvisning för båda männen, och sannolikt är att även mannen som greps i Växjö får avtjäna straff i sitt hemland.

Inget skadeståndsanspråk

Den drabbade 57-åringen förhördes i tingsrätten redan i slutet av april och videoförhöret kommer att spelas upp under rättegången. Det är oklart om mannen är kvar i Sverige eller tillbaka i Bulgarien. I åtalet finns inget skadeståndsanspråk från mannen.

De båda åtalade männen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägrade tigga – misshandlades

Mer i ämnet