Pia Lindström, vice vid på Stöldskyddsföreningen Foto: SVT

Brottsförebyggande grupper kränker och förtalar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Både Stöldskyddsföreningen och Brottsförebyggande rådet är skeptiska till lokala facebook-grupper av brottsförebyggande syfte.

De menar att det lätt urartar i de här grupperna och kan bli hets mot olika grupper.

– Naturligtvis kan man kommunicera via digitala kanaler, men man måste se till att det inte förekommer kränkningar eller förtal. Vi har sett en rad exempel på det, säger Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Lägger ut registreringsskyltar

På lokala facebook-grupper av brottsförebyggande karaktär är det inte ovanligt att till exempel registreringsskyltar läggs ut, för att varna för en viss bil. Det är något som Stöldskyddsföreningen är mycket kritisk till.

– Den enskilda personen ska inte varna för en viss bil, utan då måste man gå via polisen. Grannsamverkan bygger på ett samarbete med polisen. Om man har information ska man därför höra av sig till polisen, så får de gå ut med den informationen om de tycker att det är lämpligt, säger Pia Lindström.

Görs det här ofta i olika grupper på sociala medier?

– Det är svårt att säga, men det har förekommit ganska otrevliga exempel, så man ska vara uppmärksam på vad man delar och hur det går till. Det är också viktigt att det finns någon som är ansvarig för kanalen.

Plockar bort bilder

Lena Svensson startade gruppen Grannsamverkan Mönsterås Kommun 2013 och de två senaste åren har intresset för gruppen ökat. Lena tycker inte att de varit något stort problem med kränkningar och förtal i grupp, men de har ibland fått plocka bort bilder på registreringsskyltar och misstänkta personer.

– Det kan vara inlägg där man har tagit en bild på en person där man tror sig veta att personen till exempel har gjort ett inbrott. Vi kan ju inte ställa upp bakom det, utan då raderar vi ju det inlägget. Det är polisens sak att utreda om brott har begåtts. Vårt syfte är att vara ögon och öron.

Viktigt med personliga möten

Även Erika Sallander, som är utredare på Brottsförebyggande rådet, ser risker med att grannsamverkan på sociala medier ersätter grannsamverkan mellan grannar. Hon menar att det personliga fysiska mötet är viktig för att grannsamverkan ska fungera bra.

– När man skapar ett samarbete och förtroende mellan boende, så kan det skapar en trygg utveckling. Facebook som inte är säkert kan däremot ge negativa effekter, speciellt för den enskilde, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet