Åklagare Robert Beckard anser sig veta hur det gick till när 17-åriga Duniyo dödades. Foto: SVT

Brottsutredningen väntas avslutas inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Den rättsliga utredningen av hur det gick till när 17-åriga Duniyo dödades på ett HVB-hem är i praktiken klar, men åklagaren har fortfarande inga säkra uppgifter på vem flickan som utdelade knivhuggen verkligen är. Trots det kan fallet snart komma att avslutas.

Inledningsvis gick det fort. Flera samstämmiga vittnen kunde berätta om hur ett bråk om en trasig mobiltelefon startade alltihop. Om hur bråket hängde kvar mellan flickorna och eskalerade i att den ena bröt upp en besticklåda, fick tag i en kniv och stack den i Duniyo som senare avled.

Detta är vad åklagaren anser har hänt, polisiärt sett en relativt enkel utredning, menar han.

Misstänkt mord på HVB-hem

– Jag har en väldigt god bild av hur allting gått till, säger åklagare Robert Beckard som leder utredningen.

Oklart hur gammal flickan är

Så långt kunde alltså utredningen varit avslutad vid det här laget. Om inte uppgifterna dykt upp att den 14-åriga flickan som höll i kniven kanske i själva verket är över 15. Då gäller andra regler.

Men trots att polisen har haft kontakt med Interpol och myndigheter i minst ett par andra länder har inget svar kommit om vem flickan är.

– Vi har ingen aning om hur länge det kan dröja innan de återkommer eller ens om de gör det. Mycket tyder på att vi snart kommer att avsluta undersökningen på de uppgifter vi har, säger Robert Beckhard.

Åldersbesked kan leda till åtal

Om däremot flickan bevisas ha varit över femton år då Duniyo dödades drar en ny process igång.

– Då kommer sannolikt ett åtal att väckas för mord, säger Robert Beckhard. I så fall blir det även en traditionell rättslig förhandling.

– Om utredningen kommer fram till att det är mord, då håller jag inte alls med, säger Tommy Nilsson som är flickans advokat. Jag anser att det är en misshandel av något slag och vållande till annans död.

Om ett besked kommer om att flickan som dödade Duniyo är femton år skulle det också innebära att Duniyos pappa Faisal till slut får rättsligt stöd i form av ett målsägandebiträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet