Foto: TT

Så mycket minskas budgeten för Arbetsförmedlingen Småland-Blekinge

Publicerad

Budgeten för Arbetsförmedlingen Småland-Blekinge minskas med närmare 25 procent under 2019.

I onsdags kom beskedet att var tredje anställd på Arbetsförmedlingen i hela landet kommer att varslas om uppsägning. Totalt 4500 anställda berörs.

– Jämfört med förra året så handlar det om ungefär 25 procent lägre anslag. Det är dock inte samma sak som att vi redan nu vet att det kommer göras motsvarande neddragningar inom området, säger Peter Andersson, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen Småland-Blekinge.

Han säger att man nu inleder arbetet med att hantera den minskade budgeten och att man under det arbetet kan komma fram till andra lösningar.

Kommer besked i april

Kjell Corshammar, styrelseledamot i fackförbundet ST Småland-Blekinge anser dock att det i slutändan kommer bli fråga om att säga upp anställda.

– Nu ska det förhandlas om hur besparingarna ska göras. Det kommer mynna ut i att folk blir av med jobbet. Min bedömning är att medarbetarna bör få besked om hur det blir under april.

Han säger också att det just nu är mycket osäkerhet och många frågor från de anställda.

– Många vill veta hur det blir med just deras tjänst. Jag vet också att flera redan börjat se sig om efter andra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.