Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndag får busschauffören Eric den Outer be passagerarna använda den bakre dörren, igen. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Nu stänger Kalmar och Kronoberg de främre bussdörrarna – igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag den 17 januari stängs de främre bussdörrarna i Kronoberg och Kalmar län igen. Anledningen är ökad smittspridning av covid-19, och därför ska avstånd hållas mellan busschaufförer och resenärer.

I början av oktober träffade SVT Småland glada busschaufförer i Växjö som efter ett och ett halvt år äntligen fick öppna framdörrarna som vanligt på bussen.

Nu är läget tillbaka på ruta igen, på grund av ökad smittspridning av covid-19 i samhället. Resenärerna ska därför använda sig av mitt- eller bakdörrarna.

– Man måste skydda sig. Men det är inte bra för jag träffar inte passagerarna mer, och det är faktiskt tråkigt, säger busschauffören Eric den Outer.

Folk snålåkte

Men det finns en risk att folk slutar betala för sig, menar några av de busschaufförer som SVT pratat med.

– Senaste gången när dörrarna var stängda förlorade vi mycket pengar, för folk gick bara in utan att betala. Man hoppas folk är ärliga denna gången, säger busschauffören Peter Smith.

Kalmars länstrafik kommer att hålla sina främre bussdörrar stängda till den 13 februari, och länstrafiken i Kronoberg har satt ett slutdatum på den 31 januari. Besluten kan dock komma att förlängas, ifall smittspridningen inte sjunker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer