Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kemiprofessor Ulf Ellervik förklara varför städmetoden med Z-water inte stöds av forskare. Foto: SVT

Därför dömer experterna ut städmetoden med Z-water på sjukhusen i Västervik och Oskarshamn: ”Slöseri med skattepengar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län och flera kommuner runt om i landet tillverkar sitt eget alkaliska vatten för att bland annat städa skolor och vårdlokaler.

Men enligt kemister och forskare som SVT pratat med betalar de dyrt för en produkt som saknar vetenskapligt stöd, och som de enkelt hade kunnat blanda själva till en lägre kostnad.

På sin hemsida skriver företaget att Z-water kan användas till i princip allt: tvätt, städ, fönsterputs och borttagning av bakterier och virus. Men det är kemiskt omöjligt att ett alkaliskt vatten kan vara så mångsidigt, menar de experter som SVT pratat med.

Kunden kan tillverka sitt Z-water på plats i den egna verksamheten med hjälp av en vattengenerator. Den kostar mellan 250 000 och 350 000 kronor att installera, beroende på storlek.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Kemister: Billigare att blanda själv

De kemister som SVT pratat med säger att man får exakt samma resultat om man blandar vatten och kaliumhydroxid själv.

– Då kostar det dig i princip ingenting. Det är ett slöseri med skattepengar, literpriset på det här vattnet är helt hejdlöst, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi på Lunds tekniska högskola.

– Att betala så mycket för något som kanske inte funkar är inte klokt, säger Ran Friedman, kemiprofessor vid Linnéuniversitetet.

Men Pierre Crambé, vd på PT Professional, håller inte med forskarna. Han menar att städning är mycket mer än bara kemi.

– De har koll teoretiskt på vad som löser vad, men om du skulle be dem städa ditt badrum hade du nog velat att en lokalvårdare städar där istället.

Maskinen är hämtad från Japan

Pierre Crambé menar att jämförelsen med att blanda vanligt vatten själv med kaliumhydroxid är irrelevant. Enligt honom räcker inte det, utan vattnet måste filtreras och spjälkas i maskinen som bygger på ”avancerad japansk teknologi” för att det ska få en rengörande effekt. Dessutom gör maskinen att lokalvårdarna slipper blanda vattnet på egen hand, något som kan vara riskfyllt, menar företaget.

– Att kunna tillverka det i sin egen verksamhet, helt ofarligt, är verkligen en framtidslösning. Jag vill inte hålla med om att maskinen är onödigt komplicerad, eftersom man gör processen ofarlig och man får alltid samma slutprodukt, säger Pierre Crambé.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Pierre Crambé, vd på företaget PT Professional, hur maskinen som tillverkar alkaliskt vatten fungerar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så tillverkas Z-water

Vattnet framställs i en generator, en slags maskin där vanligt kranvatten filtreras. Därefter tillsätts en liten mängd kaliumkarbonat, även kallat pottaska, innan elektricitet leds ner i vattnet. En procedur hämtad från ”en avancerad japansk teknik”, enligt företaget PT Professional.

Resultatet är en lösning bestående av >99% vatten och 0,17 % kaliumhydroxid.

Vattnet blir alkaliskt, det vill säga basiskt, och får ett högt pH-värde: 12,5.

Källa: PT Professional

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Mer i ämnet