Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enhetschefen på Ivo, Lars Rahm, anser att ägarna är olämpliga att bedriva verksamhet. Foto: SVT

Därför drar IVO in Rosenhills tillstånd – ägarna olämpliga

Uppdaterad
Publicerad

Igår beslutade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att tillståndet dras in för det kritiserade vårdboendet Rosenhill. Boendet har inte rättat till de brister som upptäcktes under tidigare inspektioner och ägarna är olämpliga att bedriva verksamhet, enligt IVO.

SVT har i en rad artiklar granskat det kritiserade vårdboendet Rosenhill vård och omsorg i Älmeboda, Tingsryds kommun. Igår meddelade IVO att tillståndet för Rosenhill att bedriva verksamheten dras in. Man menar att de brister som myndigheten tidigare upptäckt inte har åtgärdats och att det alltjämt råder allvarliga missförhållanden på boendet.

Efter en ändring i socialtjänstlagen förra året kan IVO också bedöma huruvida ägare är olämpliga att bedriva verksamhet. Detta har myndigheten gjort i fallet med Rosenhills ägare, och kommit fram till att de saknar både insikt och förmåga att bedriva verksamheten.

Boendet ska vara avvecklat senast den 3 mars i år.

Oskarshamn flyttar inte sin brukare

Tidigare hade Växjö, Lessebo, Emmaboda och Ronneby alla brukare på boendet som nu omplacerats. Oskarshamns kommun har däremot fortfarande en brukare som är placerad på boendet. Men trots att IVO meddelat att Rosenhills tillstånd dras in ska brukaren inte omplaceras innan kommunen har ett delgivits ett beslut.

– Om vi får ett formellt beslut från IVO så kommer vi givetvis att flytta på den personen. Då kan ju boendet inte bedriva sin verksamhet och då måste vi hitta en lösning. Vi kommer därför agera när vi fått ett beslut, säger Harriet Hveen-Hugosson, enhetschef på Oskarshamns kommun.

Hade ni inte anledning att flytta på personen redan när missförhållandena uppdagades?

– Nej, vi har gjort uppföljningar på plats i samband med det som uppdagades för ett tag sedan. Både äldreomsorgschefen och myndighetschefen var där. De konstaterade att brukaren som var placerad där hade det bra, så vi hade ingen anledning att oroa oss.

SVT har tidigare kontaktat ägarna för Rosenhill som avböjt att kommentera.

Klicka på spelaren för att veta varför Ivo drar in tillståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet