Tillståndet för Rosenhill dras in – allvarliga missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet för vårdboendet Rosenhill har dragits in. Det beslutet fattade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) idag, efter att vårdboendet inte åtgärdat de allvarliga missförhållanden som IVO konstaterade förra året.

SVT Nyheter Småland har tidigare granskat det privata vårdboendet Rosenhill vård och omsorg i Älmeboda, Tingsryds kommun, som fick omfattande kritik av IVO förra sommaren.

Kritiken beskrev allvarliga missförhållanden på vårboendet. Det handlade om sexuella övergrepp bland de boende, stinkande lokaler och stora brister i läkemedelshanteringen.

IVO drar in tillståndet

Rosenhill har haft ett halvår på sig att rätta till bristerna. Under tiden har IVO genomfört intervjuer med personal på Rosenhill och en oanmäld inspektion av verksamheten.

Efter att ha bearbetat allt material har IVO nu gjort bedömningen att det fortfarande råder allvarliga missförhållanden på vårdboendet och drar därför in verksamhetens tillstånd.

Kan överklagas

Avvecklingen av verksamheten ska vara klar senast den 3 mars i år. Det eftersom de berörda socialnämnderna ska ges möjlighet att vidta nödvändiga åtgärder för brukarna som var placerade på Rosenhill.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

SVT har tidigare varit i kontakt med ägarna av Rosenhill, som avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer