Nu är det klart vilka företag som ska sköta massvaccineringen i fas 4 i Kronoberg. Foto: TT

Upphandlingen för fas 4-vaccinering i Kronoberg klar – ingen vill till Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen av de företag som ska sköta vaccinationen i den så kallade fas fyra i Kronoberg är nu klar. Totalt handlar det om tre företag och ett antal privata vårdcentraler som får ansvar för att fixa både lokaler, tidsbokning och säkerhet.

Ett företag ska sköta Växjö, ett Alvesta, Ljungby och Älmhult och ett tredje kommer att hantera Tingsryd och Uppvidinge kommuner. Men i Lessebo kommun får regionen själva gå in – inga privata aktörer visade intresse där.

– Vi har inga anbud där, vilket kan bero på en rad olika saker. Till exempel att det inte fanns något företag som kunde leva upp till kraven eller att de bedömde att de inte kunde komma upp i tillräckliga volymer, säger Annika Tigerhielm som är samordnare av fas 4 i Region Kronoberg.

Utöver de tre företagen kommer en handfull privata vårdcentraler också att hjälpa till. I Markaryd exempelvis är det den privata vårdcentralen på orten som kommer att genomföra all vaccination eftersom det inte heller där fanns något företag som la något anbud.

Tror att det kommer att räcka

I veckan berättade SVT Nyheter Småland att de mellan 110 000 och 130 000 fas fyra-vaccinationerna i Region Kronoberg ska utföras helt av externa aktörer. Så blir det alltså inte fullt ut, men en övervägande del kommer ändå att lösas av de privata företagen.

Är ni helt säkra på att det kommer att räcka?

– Ja, vi har räknat ut i förhållande till befolkningsmängden i respektive kommun och får vi bara rätt mängder vaccin kommer vi att klara av det, säger Annika Tigerhielm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet