Foto: TT

Demensboende anmäls efter att kvinna försvann

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna försvann i mitten av maj från ett demensboende i Ljungby. Kvinnan hittades i ett skogsområde efter ett dygn och nu har Inspektionen för vård och omsorg tagit emot en Lex Sarah-anmälan rörande händelsen.

Det var i mitten på maj som personalen  på ett demensboende i Ljungby upptäckte att en av de boende var borta. Efter att man sökt igenom byggnaden och fortfarande inte hittat kvinnan anmäldes försvinnandet till polisen.

Av anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framgår att kvinnan gått ut från boendets trädgård under eftermiddagen, samtidigt som den personal som var med henne vid tillfället befunnit sig inne på boendet för att rapportera till kvällspersonalen som skulle påbörja sitt arbetspass. Kvinnan hade sedan gått från trädgården, ut i trapphuset utanför avdelningen och genom en ytterdörr som normalt sett är låst.

Ljungby

Eftersöktes med helikopter

I eftersökningen som snabbt spred sig i samhället deltog utöver polispatruller med hund och helikopter många personer från allmänheten och personal som var lediga såväl som personal som kunde avvaras på boendet. Kvinnan hittades vid liv av polisen i ett skogsområde en bit från boendet på dagen efter. Efter undersökning på sjukhus kunde kvinnan komma tillbaka till boendet samma dag

Händelsen Lex-Sarah anmäld

I boendets egen utredning av händelsen menar man att det föreligger allvarliga missförhållanden som inneburit risk för kvinnans liv. Händelsen har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet