Krister Dunberg från Alvesta är med och organiserar lördagens demonstration mot bensinpriserna. Foto: TT & Privat

Demonstranterna i Bensinupproret: ”Ska inte kramas”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen planerar Bensinupproret 2.0 att hålla demonstration på sex orter i Sverige, bland annat i Kalmar och Växjö. Nu har polismyndigheten gjort bedömningen att detta ska klassas som en allmän sammankomst, därför gäller pandemilagen där bara åtta personer får samlas.

– Officiellt bryter vi ju inte mot den i och med att alla är i sina bilar. Alla sitter i sin lilla bubbla i bilen och har ingen fysisk kontakt med några andra förutom de som sitter i bilen, säger Krister Dunberg, som är med och organiserar demonstrationen i Alvesta och Växjö.

”Kör tills de stoppar oss”

Tanken är att de ska köra en cortege från Alvesta och genom Växjö för att visa sitt missnöje mot den svenska energipolitiken och de höga priserna på transportmedel.

– Vi kör på tills de stoppar oss. För att folk ska ta sig till jobbet trycks de ihop på bussar och i kollektivtrafiken och då är det okej. Och nu när jag var och handlade så strömmade det folk in som skulle shoppa till Valborg.

En annan som ska delta i demonstrationen imorgon är, Karar Imad Mahsin. Även han har svårt att förstå hur demonstrationen skulle kunna gå mot pandemilagen. Han menar att de inte ska ”kramas och gå runt” utan kommer hålla avstånd.

– Jag ska kunna demonstrera hur det än ser ut, oavsett om jorden brinner ska jag kunna göra min röst hörd. I andra länder bränner de än det ena och än det andra, det enda vi ska göra är att demonstrera fredligt.

Skramlar bötespengar hos medlemmarna

Om fler än åtta personer dyker upp på demonstrationen imorgon riskerar arrangören ett vite på 20 000 kronor per ort, sammanlagt 120 000 kronor om det dyker upp fler personer på alla sex orter.

Krister Dunberg förklarar att om arrangören tvingas betala vite kommer, man försöka samla in pengar till böterna via Facebook-gruppen.

– Det är bara att bita i det sura äpplet och skaffa pengarna. Det är många som har erbjudit sig att skramla till vitena. Jag gjorde en kalkyl: om alla 560 000 medlemmar i gruppen skänker 25-30 öre var så är böterna i hamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer