Foto: TT/ ARKIV

Nattklubbar vanlig plats för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En stor, mörk lokal, mycket folk och alkohol på det. Krogar och nattklubbar är en av de platser där det är absolut vanligast med sexuellt ofredande.

Hashtaggen #MeToo har delats miljontals gånger på olika sociala medier. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma hur vanligt det är med sexuella trakasserier.

– Krogen och större folksamlingar är de vanligaste sammanhangen för den här typen av sexuellt ofredande, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen.

Kampanjen #MeToo

LÄS MER: Efter #MeToo – populär krog sätter ner foten

Polisanmäler alla händelser

Tellis Agrotis är vd på nattklubben Krögers i Kalmar.

– Kommer någon av våra gäster fram till någon i personalen och talar om att någon tafsat på dem tar vi tag i det med en gång och försöker direkt få tag på den person som gjort det, säger Tellis Agrotis.

Likadant resonerar Anton Ramming som är ansvarig för nattklubben Grace i Växjö.

– Vi jobbar dagligen med det. Vi försöker förebygga det och har vakter på alla dansgolv. Om någon antastar någon fysiskt så åker man ut. Vakter och personal ska hålla utkik och meddela om man ser något.

Få polisanmälningar

Men de flesta sexuella ofredanden på krogen polisanmäls aldrig.

– Det är inte så ofta egentligen. Inte här i Växjö, säger Robert Loeffel.

Anton Ramming menar att krogarna på ett sätt har lättare än andra platser att ta tag i problemen.

– Reaktionerna är alltid större med två glas vin i kroppen och det tror jag är bra för tjejernas skull. De vågar säga ifrån och förklara vad som hänt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet