Nils Hector, Samdri Vairagi och Gustav Hector driver nattklubben Kafe de luxe i Växjö. Foto: SVT

Efter #MeToo – populär krog sätter ner foten

Uppdaterad
Publicerad

Hashtaggen #MeToo har delats miljontals gånger på olika sociala medier. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma hur vanligt det är med sexuella trakasserier. I dag sätter Växjökrogen upp skyltar som markerar nolltolerans mot ofredanden.

– Alla måste känna sig trygga på krogen. Vi har ständiga diskussioner med vakter och jobbar aktivt med att hitta sätt för att komma åt problemen, säger Gustav Hector, delägare Kafé de luxe.

Den White Guide-prisade restaurangen och nattklubben Kafé de luxe är en av Växjös mest populära. I det aktiva jobbet mot att förhindra sexuella ofredanden har krogen idag valt att sätta upp skyltar som tydligt markerar nolltoleransen mot sexuella övergrepp.

Kampanjen #MeToo

LÄS MER: Nattklubbar vanlig plats för övergrepp

– Det har alltid varit ett problem när man jobbar inom nöje. Det är beklagligt att män tar sig friheten. Vi som krogar borde ha funnit ett gemensamt grepp för längesen, säger Gustav Hector.

Skyltarna sitter nu på flera platser inne på nattklubben Foto: SVT

– Nu går vi aggressivare in i situationer när någon vittnar om ofredanden. Det är viktigt att se allvaret direkt för så har det inte varit i alla år. Innan krävdes det slagsmål för att vakter skulle rycka in.

”Extremt tydliga med polisanmälningar”

Gustav Hector säger att man kommer vara extremt tydliga med att alla händelser polisanmäls. Han säger att många tycker det är en jobbig grej att behöva göra en polisanmälan, men att det är viktigt att försöka stötta alla som varit utsatta.

Även delägaren och brodern Nils Hector stämmer in om att problemet inte är nytt på krogarna.

– Jag tillhör dem som ser det positivt med fler anmälningar. Jag tror inte att problemet ökar utan att utsatta kvinnor inte har samma höga tröskel att anmäla, säger Nils Hector.

Kunde ni agerat i ett tidigare skede med att sätta upp skyltar?

– Jo, vi borde ha haft skyltarna från dag ett, men samtidigt vill man göra saker på ett bra sätt och inte sätta ihop flosk. Det ska vara en kort och koncis text som ger trygghet till våra gäster.

– Vårt högsta mål är att ingen gäst ska tiga om man råkat illa ut, fortsätter han.

Har ni inget mål om att förekomsten ska försvinna överhuvudtaget?

– Jo, men det ska ske vid skolbänken och hemma vid köksbordet. Det är där det största problemet finns om du frågar mig, säger Nils Hector.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet