Jamshid,Amir Abbas och Mohammad demonstrerar för sina utvisningshotade vänner vid domkyrkan i Växjö Foto: SVT

Sittstrejkar utanför domkyrkan för sina vänner

Uppdaterad
Publicerad

I snart två veckor har Jamshid, Amir Abbas och Mohammad demonstrerat utanför domkyrkan i Växjö. Sittstrejken görs för att uppmärksamma att personer som bytt religion ändå skickas tillbaka till Afghanistan.

Demonstrationen är en protest mot Migrationsverket som enligt Jamshid Ahmadi felaktigt utvisar de som har konverterat från islam till kristendomen, och därmed riskerar sina liv om de skickas hem i gen.

– Det är inte bra att migrationsverket utvisar de Afghaner som har bytt religion från Islam till kristendomen, så kallade konvertiter. Inom islam så anses alla kristna som har konverterat vara motståndare till islam.

Växjö

Osäkert vad som har hänt med deras vänner

Två av Jamshids vänner fick för en tid sedan ett utvisningsbesked och fick lämna landet. En av personerna är i dag död enligt Jamshid, den andre personen vet Jamshid inte vad som har hänt med.

Cissi Hagevi är pastor i Equmeniakyrkan i Växjö och hon är en av dem som har engagerat sig mycket för dessa ungdomar.

– Det är väldigt svårt att i dag få uppgifterna bekräftade om vad som har hänt med dem personer som har blivit utvisade till Afghanistan, säger hon.

”Riskerar att bli dödade”

Jamshid har uppehållstillstånd i Sverige på tre år. Både Amir Abbas och Mohammad har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och är oroliga för sin framtid.

– Det här är en viktig fråga säger Cissi Hagevi.

– Vi behöver stötta och uppmuntra de konvertiter som finns i Sverige. De har det svårt både här och i sitt hemland. Om de åker hem riskerar de att bli dödade säger Cissi Hagevi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet