När Stig Engström med rötter i Nybro, pekades ut som Olof Palmes mördare kom flera anmälning om förtal av avliden. Foto: TT

Inte brottsligt att peka ut Skandiamannen som Olof Palmes mördare

Uppdaterad
Publicerad

När åklagaren Krister Petersson pekade ut Stig Engström som trolig mördare av Olof Palme dröjde det inte länge innan han anmäldes för att ha förtalat en avliden. Men ärendet läggs ner.

Det var den 10 juni som åklagaren Krister Petersson under en historisk presskonferens utpekade Stig Engström, den så kallade Skandiamannen,som den misstänkte mördaren. Med det beskedet stod det klart att mordet på Olof Palme inte kommer att prövas i domstol.

Då höjdes istället röster om att Krister Peterson förtalat en avliden och flera anmälningar skickades in till olika myndigheter.

Besked om Palmemordet

Stort allmänintresse

Under tisdagen meddelande överåklagare Anders Jakobsson, vid särskilda åklagarkammaren, att han inte kommer att inleda någon förundersökning om förtal av avliden.

– Skälen till det är att Skandiamannen har nämnts vid ett flertal tillfällen både i massmedia och av privatpersoner som den som kan ha förövat mordet på Olof Palme, säger Anders Jakobsson till SVT Nyheter Småland.

Anders Jakobsson framhåller vikten av det stora allmänintressen för målet.

– Det har varit försvarligt av åklagaren att namnge den här personen och han har också haft stöd i den utredning som han presenterade i samband med presskonferen. Det tillsammans gör att man inte inleder en förundersökning.

Rötter i Nybro

Anders Jakobsson har tittat på nio anmälningar och han har fattat beslut om att inte inleda förundersökning av någon av dem.

Stig Engström, som i media kallats Skandiamannen, hade rötter i Nybro. Han bodde där som barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet