Varje dag delar Diakonicentrum i Växjö ut 50-60 matkassar till ekonomiskt utsatta personer, och ungefär lika många luncher serveras dagligen.
Sedan ett par år tillbaka har verksamheten spanat på möjligheten att öppna en mindre butik som säljer mat som annars skulle kastats. Endast medlemmar som kan styrka att de har en viss inkomst skulle få handla i butiken, till en begränsad summa per vecka.
Matfattigdom
Den här typen av butik finns redan på flera håll i landet, varav en i Jönköping.
– Vi har tittat länge på den idén om vi säger så. Det skulle generera sysselsättning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, det skulle minska matsvinnet och det skulle framförallt minska matfattigdomen, säger Fredrik Lindgren, chef för diakonicentrum i Växjö.
I takt med att inflationen stiger ser Diakonicentrum ett ännu större behov av en matbutik med reducerade priser.
– Det är en stor oro, och det är inte bara för pensionärer, utan vi märker också att det gäller unga personer med lägenhet. Man kollar på vad maten kostar, säger Fredrik Lindgren.
Kyrkan: ”Komplicerat”
Men att smälla upp en matsvinnsbutik görs inte i en handvändning. Kyrkorådet har sista säget i frågan, och först måste en ordentlig utredning göras.
– Det är mer komplicerat än vad man tror att starta en sådan butik, men det går naturligtvis att göra, säger Thomas Wärfman, domprost, och fortsätter:
– Det krävs att vi ordentligt undersöker vilka möjligheter vi har, hur behoven egentligen ser ut och alla lagar och regler som kringgärdar en mathantering.
Se mer i videoklippet ovan.