Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elena Gherasim berätta om sin situation – och funderingarna kring hennes makes död på Ölands djurpark. Foto: Olof Peterson/SVT

Döde gästarbetarens änka: ”Vill bara veta sanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Elena Gherasims make Fanica dog i arbetsplatsolyckan på Ölands djurpark i augusti, när han blev stångad av en elandantilop. Oron för den egna situationen överskuggas nu av frågorna kring vad det var som egentligen hände. Hör henne berätta i klippet.

Elena Gherasim har Parkinsons sjukdom och var beroende av makens inkomst för att betala sin vård. Parets två vuxna barn bor utomlands.

– Vad ska jag säga? Jag är mycket sjuk och har ingen som hjälper mig.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

När SVT är på besök är hon inlagd på sjukhus i Onesti i de östra delarna av Rumänien. Hon orkar därför inte med någon bandad intervju, men vi får lov att filma när hon pratar med sin advokat.

Advokaten ska hjälpa familjen i den pågående brottsutredningen och med ersättningar de kan ha rätt till från det svenska pensionssystemet och från arbetsgivarens försäkringsbolag.

Vill veta vad som hände

Men framför allt vill Elena Gherasim veta vad som verkligen hände hennes make, vad som ledde fram till olyckan och om den hade gått att undvika.

Hon säger att hon har hört att gästarbetare, som var på Öland tillsammans med hennes make, har berättat detaljer om olycksdagen efter hemkomsten till Rumänien. Personer som åklagaren valt att inte förhöra.

– Jag vill att myndigheterna vidtar åtgärder och undersöker. Man ska inte behöva dö så, säger Elena Gherasim till sin advokat.

SVT har sökt parkens ägare, Barbro Hägg, och parkens dritftsansvarige, Richard Berglund, för en kommentar. Enligt deras advokat vill de inte kommentera, så länge det pågår en förundersökning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet