Hemtjänsten glömde att larma när de inte hittade Henning Håkansson, 94 år. Han låg utomhus en hel natt och hittades av brodern Erics fru. Foto: Privat/Johan Nordström, SVT

Låg bortglömd i 17 timmar – dog av lunginflammation

Uppdaterad
Publicerad

Henning Håkansson, 94 år, dog efter att ha ramlat och legat utomhus i 17-18 timmar. Hemtjänsten var hos honom tre gånger utan att hitta honom. Sedan glömde personalen bort att larma om att han saknades.

Henning hittades stelfrusen dagen innan julafton 2016 i sin trädgård i Urshult i Tingsryds kommun.

– Han kunde inte prata. Han bara rörde på ögonen, säger Hennings yngre bror Eric Håkansson.

Eric bor några kilometer från sin bror och det var hans fru och deras son som hittade Henning. De var hemma hos Henning för att lämna några batteridrivna ljus. De såg att altandörren var öppen och förstod att någon var fel när Henning inte syntes till.

Fick lunginflammation

Han låg en bit bort, vid vedhögen. Efter att han hittades kördes Henning med ambulans till sjukhuset där han vårdades i 20 dagar innan han avled i lunginflammation.

– Han klarade inte av att bli så kall. Läkaren sa att kroppstemperaturen var under 30 grader, säger Eric Håkansson.

Henning tyckte om att ha det varmt i hemmet. Även om värmepumpen gick för fullt eldade han också i kaminen. Han var ute för att hämta mer ved när han ramlade.

– Han hade fått dålig balans. Det var ett skäl till att vi skaffade hemtjänst, säger brodern.

Nyligen fått hemtjänst

Henning hade haft hemtjänst från Tingsryds kommun i ungefär en månad när olyckan inträffade. Han hade ett trygghetslarm från kommunen och fick hjälp med att ta sin medicin två gånger om dagen.

Brodern Eric tyckte det var bra med någon mer som höll koll på Henning.

– Hemvården ska ju vara så bra. Jag trodde att man kunde lita på dem. Att man dör när man är 94 år, det är inte så konstigt. Men det här sättet är beklagligt. Det är slarv, säger Eric Håkansson.

Enligt SMHI gick det ned till 2,4 plusgrader under natten. Det var ingen snö, Henning blev liggandes på ett tjockt lager med löv. Troligen låg han vid vedhögen i 17-18 timmar.

Glömde bort Henning

Hemtjänsten var hos honom på kvällen vid 18-tiden. Undersköterskan, som var erfaren och var ordinarie i arbetsgruppen, såg inte till Henning och antog att han var utomhus. Hon kom överens med en kollega om att ringa honom en timme senare. Det glömdes bort, enligt den Lex Sarah-utredning som kommunen gjort.

När de två i hemtjänsten gick av sitt kvällspass och lämnade över till nattpatrullen sas inget om att Henning saknades. Det gjordes inte heller någon anteckning om att han var borta.

Morgonpatrullen, som åkte till platsen utan att veta något om vad som hänt kvällen innan, var hemma två gånger hos Henning utan att hitta honom.

”Har inte hört någon förklaring jag kan förstå”

Vid ett av tillfällena var patrullen på baksidan och såg att altandörren var öppen. Men inte att Henning låg en bit bort vid vedhögen.

Inte heller under morgonen larmades chefer eller anhöriga, i strid med de regler som kommunen har. Istället hittades Henning av sin brors familj senare på förmiddagen.

Du bor några minuter bort. Vad tänker du om att ingen ringde dig?

– Man tycker att de borde följa reglerna. Att det inte gjordes är väldigt egendomligt.

Personalen har utgått från att han var iväg någonstans. Vad tänker du om den förklaringen?

– Han brukade inte vara iväg några längre rundor. Dessutom inte när det var skumt ute på kvällen. Jag har inte hört någon förklaring som jag kan förstå, säger Eric Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

94-årige Henning glömdes bort

Mer i ämnet