Prästen på bilden har inget med händelsen att göra.

Dömd för sexbrott mot barn – nu jobbar prästen med unga igen

Uppdaterad
Publicerad

En präst som tidigare var verksam i Kalmar län och som under 2014 dömdes för sexuellt ofredande av en 15-årig pojke, är nu återigen ansvarig för barnverksamheten i en annan församling.

Det var under 2013 som prästen skickade sexuella inviter via sms till en 15-årig pojke. Händelsen polisanmäldes och mannen som nu är i 60-årsåldern, dömdes under 2014 till böter för sexuellt ofredande, något som Barometern var först med att berätta.

Fick fortsätta som präst

Mannen fick sparken från sin tjänst, men Domkapitlet utlovade en prövotid på tre år och prästen kunde vid enstaka tillfällen under tillsyn, arbeta som vikarie inom Svenska kyrkan.

Enligt ett tidigare uttalande från en kyrkoherde som ansvarade för prästen under prövotiden, var det under den tiden uteslutet att han skulle jobba med barn och unga.

Tillbaka i samma verksamhet

Men nu, tre år efter tingsrättens dom, är prästen återigen ansvarig för ungdomsverksamheten i ytterligare en församling som finns i Västra Götalands län.

Föräldrarna till pojken har nyligen talat med Aftonbladet och är mycket upprörda över att prästen återigen har samma ansvar som under tiden då deras 15-åriga son blev utsatt för sexuella trakasserier.

– Vi tycker att det är förskräckligt. Vi förstod det som att han inte skulle få fortsätta arbeta med barn och unga efter domen, säger pappan till Aftonbladet.

”Måste kunna förlåta”

Svenska kyrkan lyder inte under lagen om registerkontroll. Det vill säga den lag som gör det möjligt för en arbetsgivare att få reda på tidigare domar vid rekryteringen av en anställd.

Ordföranden i kyrkorådet som ansvarar för rekryteringen av präster, uppger dock för Aftonbladet att de kände till prästens tidigare dom eftersom han själv hade berättat om den vid anställningsintervjun.

Men trots att prästen dömts för sexuellt ofredande av en 15-årig pojke, så ser rådet på händelsen i ett annat ljus.

– Han är en alldeles utmärkt konfirmationspräst. Man måste kunna förlåta folk, eller hur?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.