Jonas Himmelstrand. Foto: Privat

Fond kan hjälpa familjer att betala vite

Uppdaterad
Publicerad

Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige backar upp familjer ekonomiskt som hamnat i tvist med kommuner genom en vitesfond.

Intresseorganisationen ROHUS – Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige har funnits i åtta år. De strider aktivt för att skollagen från 2011 ska rivas upp.

Hittills har ROHUS vitesfond bidragit med att betala ut vitesbelopp i två olika fall där familjer hamnat i tvist med kommunen. Sammanlagt handlar det om 140 000 kronor.

hemundervisning

Lever i exil

Omkring 40 familjer har lämnat Sverige de senaste fem åren på grund av den skärpta skollagen om hemundervisning. De lever nu i exil i länder som Kanada, Norge och USA.

Drygt 25 av dessa familjer har flyttat till Åland i Finland för att kunna fortsätta med hemundervisning. En av dem är Jonas Himmelstrand som är ordförande för ROHUS.

– Vi flyttade till Åland för drygt fem år sedan. Förvaltningsrätten utdömde ett vite på 100 000 kronor för att vi lät undervisa vårt yngsta barn hemma, säger Jonas Himmelstrand.

Socialtjänsten kopplades in

Men det var inte vitet i sig som fick familjen Himmelstrand att lämna Sverige. Beloppet betalades genom den fond som ROHUS startat. Pengar som donerats av olika privatpersoner.

Enligt Jonas Himmelstrands egen berättelse var det socialtjänstens hot mot familjen som fick dem att fly.

– Tjänstemännen i Uppsala kommun sa till mig att om vi ville fortsätta hemundervisa vårt barn, så var det säkrast att vi lämnade landet.

Betalning ur vitesfond

De ROHUS-medlemmar som väljer att stanna kvar i Sverige och ta striden mot kommuner erbjuds möjligheten att få ekonomisk uppbackning av en vitesfond. Just nu finns det bara ett känt fall i Sverige som är i tvist med kommunen och det är §familjen Sandberg i Färjestaden.

– De kommer att erbjudas möjligheten att få betala vitet med hjälp av de pengar som finns i vår fond. Vi kan inte avslöja hur mycket pengar som finns i fonden, men vi kommer göra vad vi kan, säger Jonas Himmelstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hemundervisning

Mer i ämnet