Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Gravestam var bara 26 år när hon tog sitt liv. I klippet ovan berättar Ebbas mamma Annika och hennes mormor Siv om Ebbas varning till andra sitt avskedsbrev. Foto: Privat/SVT

Ebba, 26, fastnade i spelmissbruk – tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

”Börja aldrig spela!”

Det var de sista orden Ebba Gravestam skrev, när hon 26 år gammal tog sitt liv eftersom hon inte lyckades ta sig ur sitt spelmissbruk.

Ebbas mamma Annika Gravestam från Alstermo i Uppvidinge kommun läser högt ur sin dotters avskedsbrev. Det har gått några år sedan dottern tog sitt liv hemma hos henne. Då hade mor och dotter gemensamt kämpat för att Ebba skulle komma ur sitt spelmissbruk, men inte lyckats.

I brevet beskriver Ebba sin förtvivlan över sitt spelmissbruk, men också sin kärlek till sin familj. Och hon avslutar sitt brev med orden: ”Börja aldrig spela.”

– Vi jobbade tillsammans, hon bodde hos mig och hennes självmord kom som en fullständig chock. Vi trodde verkligen att hon hade slutat spela.

Låg efter med banklån – fick ändå nya krediter

Ebbas mormor Siv Karlsson är skådespelare och hon berättar att barnbarnet var oerhört skicklig i att dölja sitt spelmissbruk.

– Hon var ju fan så mycket bättre skådespelerska än vad jag någonsin varit. De som är spelmissbrukare är mästare på att manipulera och dupera folk. Jag skrek bara rakt ut när jag fick veta vad som hänt.

Under flera års tid hade Ebba kämpat, berättat för sin familj och fått hjälp med att betala de hundratusentals kronor hon var skyldig. Sina vanliga banklån låg hon efter med men beviljades hela tiden nya krediter så att hon skulle kunna fortsätta att spela.

Hade 115 olika krediter när hon dog

Efter att Ebba dog hittade Annika breven som hon gömt på sitt rum. Det visade sig att hon hade 115 olika krediter. Mamma Annika berättar hur det blippade i Ebbas telefon dagarna efter hennes död.

– Det kom meddelanden hela tiden. Det stod ”Hej Ebba, var är du? Vi har satt in 4 000 kronor åt dig så du kan fortsätta spela.” Eller: ”Kom tillbaka, vi har gett dig 4 000 i bonus”.

Har du tankar om självmord och psykisk ohälsa? Hit kan du vända dig för att få hjälp.

Fakta om spelberoende

  • Enligt spelberoendes riksförbund finns det i dag 352 000 personer som har någon grad av spelproblem.
  • Hela 70 procent av intäkterna från spelautomater och kasinospel kommer från problemspelare.
  • 40 000 barn i Sverige delar hushåll med någon med spelproblem.

Här finns hjälp mot spelmissbruk

Stödlinjen.se ger råd och stöd till personer som spelar, samt till deras närstående. Dit går det att ringa anonymt, det går också att mejla eller chatta.

Via spelpaus.se går det att stänga av de spel som kräver registering-

Via Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen går det att hitta lokal stödföreningar för spelberoende och anhöriga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.