Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niclas Beermann, teknisk chef på Emmaboda kommun om varför de väljer att sänka temperaturen i lokalerna i klippet ovan. Foto: Emmaboda kommun/SVT

Emmaboda kommun sänker värmen för att spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

För att slippa att gå med stora underskott i elkrisens spår har Emmaboda kommun bestämt sig för att sänka inomhustemperaturen med en halv grad i flera av sina lokaler.

Sänkningen av värmen beräknas innebära en besparing på 100 000 till 150 000 kronor per år förklarar Niclas Beermann, teknisk chef på Emmaboda kommun.

– Vi har en budget som vi har gått över med respekt för de ökande elkostnaderna, och då är det här en liten del av de insatser som vi gör just nu.

Normal 21 grader

Inomhustemperaturen ligger normalt runt 21 grader i kommunens lokaler, som även i flera byggnader är maxtemperaturen. Sänkningen av innetemperaturen med en halv grad innefattar dock inte alla fastigheter.

– Det gäller de lokaler där det fungerar. Vi har lokaler där vi till exempel har äldre som bor och som enligt lag behöver ha en viss temperatur, så där kan vi inte gå in och sänka. Det finns även andra fastigheter där av tekniska skäl som det inte är läge att sänka, så vi kommer bara att sänka där det är möjligt, säger Niclas Beermann.

Kan höjas igen

Enligt kommunen kan det finnas verksamheter som kan uppleva temperatursänkningen som problematisk. De uppmanas då att höra av sig till kommunen som efter en utredning kan komma att höja temperaturen igen.

– Vi kommer att följa det, och skulle det vara problem i någon av våra lokaler med den sänkta innetemperaturen kommer vi att gå in och höja till den ursprungliga temperaturen.

Totalt beräknas Emmaboda gå med ett underskott på 9,1 miljoner på grund av de skenande elpriserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer