Europas starkaste hundar samlas i Nybro – nu börjar EM

Uppdaterad
Publicerad

I morgon samlas mellan 1500 och 2000 hundar i Svartbäcksmåla utanför Nybro. Den lokala draghundsklubben med Sussie Grönberg i spetsen arrangerar nämligen EM i draghundssport.

På onsdagskvällen invigs det första draghunds-EM på barmark i Sverige. Startskottet för tävlingarna går dagen därpå och pågår fram till och med söndagen. Med 500 startande ekipage från hela Europa väntas en riktig folkfest.

– Vi arrangerade SM här år 2015. Det gick så himla bra så då tänkte vi att vi skulle slå på stort. Vi ansökte om ett EM och det gick, vi fick mästerskapet hit till Nybro, berättar Sussie Grönberg, som är ordförande i Nybro draghundsklubb.

Nybro

Tufft jobb att hålla EM

Att arrangera ett europeiskt mästerskap tar lång tid, och Sussie Grönberg berättar att det varit mer slitsamt än hon trodde.

– Självklart har det varit jobbigt, men det är ju så roligt och man gör det med glädje. Det har funnits dagar när man har tänkt att 'usch, vad har jag tagit på mig?', men vi har jobbat stenhårt för det här, säger hon.

Enligt Sussie Grönberg är det är farten och närheten till naturen som är tjusningen med draghundssport. Foto: Johannes Widergren/SVT

Älskar farten och spänningen

Sussie Grönberg är en meriterad draghundsförare och har många SM, EM, och VM-medaljer bakom sig. 28-åringen berättar att hon tävlat aktivt i snart 24 år, och att hon just nu bor tillsammans med nio hundar.

– Man får vara ute i naturen väldigt mycket tillsammans med sina bästa vänner. Det är ju också otroligt mycket fart i den här sporten, och det är farten och spänningen som jag älskar.

”Satsar på pallen”

Trots att det har varit svårt att balansera arrangörsskapet med den egna träningen kommer Sussie Grönberg att tävla i två olika grenar i årets EM.

– Det är svårt att fokusera på sig själv när man måste fokusera på alla andra. Jag har lagt ner mer på arrangemanget eftersom jag vill att det ska bli bra och att folk ska bli nöjda. Men sen taggar jag alltid till när det är tävlingsdag.

Hur tror du att det kommer gå för dig i mästerskapen?

Alltså jag satsar ju på pallen, ett guld så klart. Det är tufft, men det är det jag satsar på, säger Sussie Grönberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet