Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagarens huvudlinje att båda männen agerat tillsammans och i samförstånd har inte övertygat hovrätten och männen kommer med all sannolikhet att frikännas från mord, säger före detta åklagare Sven-Erik Alhem till SVT. Foto: SVT

Förre överåklagaren om Markarydsmordet: ”Rättssäkerhetsribban måste ligga högt”

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätts beslut att sätta de två morddömda männen på fri fot har väckt stor debatt på sociala medier. Det är vanligt att den allmänna reaktionen blir kraftig i den här typen av fall, menar före detta åklagaren Sven-Erik Alhem.

Efter avslutad förhandling beslutade Göta Hovrätt att de två männen, som tidigare dömts av Växjö tingsrätt för mord och till livstids fängelse, skulle släppas på fri fot. Nyheten kom som en blixt från klar himmel – och beslutet har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Tillräcklig bevisning

En vanlig reaktion är att det är fel på det svenska rättssystemet, men ribban måste ligga högt, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Vi måste ändra i rättssäkerhetsfrågan så att det blir lättare att fälla till ansvar, påstår några. Men rättssäkerhetsribban måste ligga så pass högt för att garantera att ingen blir dömd för brott utan att det finns tillräcklig med bevisning, säger Sven-Erik Alhem till SVT.

I klipppet utvecklar Sven-Erik Alhem sitt resonemang, och ger sin syn på vad utfallet den 4 november kan bli

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Markaryd

Mer i ämnet