Trots att husen ska stå i decennier anpassas få till framtidens värmeböljor. Foto: Anders Wiklund/TT

Få bostadsbolag bygger för framtidens värmeböljor

Uppdaterad
Publicerad

Om utsläppen av växthusgaser fortsätter i dagens takt kommer vi känna av allt fler och längre värmeböljor i framtiden, vilket ökar behovet av svala lägenheter. Men få bostadsbolag gör anpassningar för det.

SVT Nyheter har tillsammans med tidningen Hem och hyra varit i kontakt med över 50 kommunala bostadsbolag i Skåne, Halland, Kronoberg och Kalmar län, och frågat om man anpassar sina lägenheter för en framtid med fler värmeböljor och ett ökat kylbehov av bostäder.

Värmeböljan sommaren 2018 beskrivs av många kommunala bostadsbolag som SVT talat med som ett uppvaknande, beräkningar från Folkhälsomyndigheten visar på en överdödlighet den sommaren, framför allt bland äldre i befolkningen.

Men trots det säger mer än hälften av bolagen att de inte gör några anpassningar i sina byggprojekt eller renoveringar för att möta framtidens värme.

”Jobbar med omställning”

– Vi har mest jobbat med omställningsbiten, men kommer nästa år ta fram en plan för att klimatanpassa, bland annat för att hantera värmeböljor, säger Ida-Sara Andrén, hållbarhetsstrateg på Kalmarhem.

Flera kommuner gör delvisa anpassningar – som att man allt mer använder sig av kylande byggmaterial, solskyddsfönster, skuggande växter eller bättre ventilation.

Men bara tre av bolagen säger att de jobbar aktivt med flera olika metoder – både i nybyggnation och när de renoverar. Det är Halmstad, Tingsryd och Lund.

”Frågan kommer stort”

Bilden bekräftas av forskare som SVT talat med och organisationen Sveriges allmännytta.

Många kommunala bostadsbolag är med i Allmännyttans klimatinitiativ där man hjälper varandra att minska sin klimatpåverkan och göra klimatanpassningar för att minska effekter av till exempel torka och översvämningar.

Men i frågan om att anpassa byggnader till framtidens värmeböljor har de inte kommit lika långt.

– Vi har inga riktlinjer kring det, men har börjat sprida information om träd och gröna tak som ett sätt att få ner temperaturer i byggnader. Frågan kommer stort, den finns absolut på agendan och efterfrågas av våra medlemmar, säger Patrizia Finessi miljöexpert på Sveriges allmännytta.

Se mer kring granskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.