Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att Teddy Rydberg var snabb med att söka omställningsstödet tog det flera månader innan CSN kunde ge ett besked. Hör honom berätta mer om den långsamma processen som påverkar hans stora livsbeslut i klippet ovan. Foto: Privat / SVT

Bara 1 av 16 har fått omställningsstöd – Teddy Rydberg i Nybro klarade CSN:s krav

Uppdaterad
Publicerad

Av de 28 000 ansökningar som kommit in om omställningsstöd för att kunna studera vidare mitt i livet med bibehållen lön har hittills bara 1 800 fått rätt till stödet, sett till hela landet. I de tre länen Kalmar, Kronoberg och Blekinge sökte drygt 1 000 personer – men bara 64 stycken har hittills fått sin ansökan godkänd av CSN. SVT har träffat Teddy Rydberg i Nybro som klarade kraven.

Efter tjugo år i byggbranschen ville golvläggaren Teddy Rydberg i Nybro lära sig något nytt, för att ta nästa steg i karriären. Han bestämde sig under hösten 2022 för att läsa vidare till byggnadsingenjör via en yrkeshögskola.

I samma veva blev det för första gången möjligt att söka omställningsstudiestöd, avsett för personer som vill skola om sig mitt i livet. Teddy och familjen hade till en början räknat med vanligt studiemedel som inkomst. Ett extra studiestöd var därför välkommet, men det tog tid innan han fick ett positivt besked i januari.

Nybro

– Jag sökte direkt, i oktober. Först skulle vi få besked i slutet av året, men det gick några veckor in i januari och jag hörde ingenting från CSN. Till slut fick jag kontakta dem. Det har varit frustrerande att man inte har fått reda på någonting, säger Teddy Rydberg.

Tipset – räkna inte med stödet

Det går att söka stödet retroaktivt, men pengarna beviljas inte retroaktivt utan beslutet gäller från och med det datum CSN har hanterat ansökan.

– Det ställer ju till det. Det blir mycket frågetecken och frustration, säger Teddy Rydberg.

Flera av Teddys klasskamrater har inte ens fått ett besked, trots att klassen nu är ett halvår in i utbildningen. Teddy flaggar därför för att det inte går att förvänta sig att CSN hinner hantera ansökan innan utbildningen startar – även om den skickas in i god tid.

– De flesta kan ändå lösa sin ekonomi, men det blir nog värre för dem som söker nu under våren. De får det kämpigt när de inser hur lång tid det tar att få besked, om de räknar med att få stödet, säger han.

CSN:s sajt kraschade

Intresset för omställningsstödet var ungefär fem gånger så stort som CSN räknade med. 28 000 ansökningar har registrerats i landet fram till den 31 mars. Intresset hade inte svalnat den 1 april när vårens ansökan öppnade. Det var då så hårt tryck att CSN:s sajt kraschade flera gånger.

Så många har sökt och fått omställningstöd

Statistiken gäller från den 1 oktober 2022 till den 24 mars 2023.

Hela landet

cirka 28 000 ansökningar kom in om omställningsstudiestöd

– cirka 1800 personer hade fram till 23 mars fått sin ansökan beviljad

Kronobergs län

346 personer har sökt omställningsstudiestöd

 – 27 personer har fått sin ansökan beviljad

Kalmar län

409 personer har sökt omställningsstudiestöd

  – 20 personer har fått sin ansökan beviljad

Källa: CSN

Det här är omställningsstudiestödet

  • Omställningsstudiestödet riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet. Det kan sökas av den som är mellan 27 och 62 år. Stödet är till för att man vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller lära sig ett nytt yrke.
  • För att få stödet ska man ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Omställningsstudiestödet består av ett bidrag på 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp, dels av ett lån. Stödet ges i 44 veckor eller längre om man studerar på deltid.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet