Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Tärnhuvud hos CSN svarar på tre frågor om det stora intresset för nya stödet. Foto: CSN, SVT

CSN drunknar i ansökningar – saknar 90 handläggare för omställningsstödet

Uppdaterad
Publicerad

CSN överraskades över hur stort intresset var för att söka omställningsstudiestöd. Deras sajt kraschade när vårens ansökan öppnade, och därför söker myndigheten nu 50 miljoner kronor från regeringen för att anställa 90 nya handläggare.

Omställningsstödet infördes i höstas, och gör det möjligt för studerande med arbetserfarenhet att behålla en större inkomst än vanligt studiemedel. CSN har fått en budget från regeringen på 1,3 miljarder kronor. Den som söker ska uppfylla flera krav, och det är först till kvarn som gäller.

Fem gånger fler än väntat

Fram till vårens ansökan öppnade den 1 april hade drygt 23 000 personer skickat in 28 000 ansökningar. Ungefär fem gånger så många fler som myndigheten räknade med.

– Vi kämpar på med ansökningarna efter bästa förmåga, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Fram till den 31 mars hade drygt 750 personer sökt stödet i Kronobergs och Kalmar län. Men bara 47 ansökningar har hittills blivit godkända. I  Blekinge är motsvarande siffror 284 ansökningar, varav 17 har beviljats.

Vill anställa 90 personer

Stefan Tärnhuvud berättar att CSN måste gå igenom ansökningarna i kronologisk ordning, vilket innebär att de ligger tusentals ansökningar back från hösten – samtidigt som tusentals nya ansökningar trillat in i och med att vårens ansökan öppnat. CSN kan därför inte garantera att de sökande får besked i god tid innan terminen startar.

Lösningen på problemet är enligt CSN att anställa fler handläggare. Myndigheten har därför äskat om 50 miljoner kronor hos regeringen för att kunna anställa 90 nya handläggare.

-  Vi tycker inte heller det är kul att folk får vänta såklart. Än så länge har vi inte fått något positivt besked från regeringen, säger Stefan Tärnhuvud.

I klippet ovan svarar CSNs pressekreterare Stefan Tärnhuvud på tre frågor om varför de har svårt att hantera omställningsstödet.

Det här är omställningsstudiestödet

  • Omställningsstudiestödet riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet. Det kan sökas av den som är mellan 27 och 62 år. Stödet är till för att man vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller lära sig ett nytt yrke.
  • För att få stödet ska man ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Omställningsstudiestödet består av ett bidrag på 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp, dels av ett lån. Stödet ges i 44 veckor eller längre om man studerar på deltid.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.