Få tjuvåker – trots stängda framdörrar på bussar

Uppdaterad
Publicerad

Under coronakrisen har antalet resande med kollektivtrafiken minskat med omkring 50 procent i Region Kronoberg, men de flesta som åker fortsätter att betala – trots större möjligheter till fusk.

Region Kronoberg var en av de första i landet att stänga framdörrarna på bussarna. 

– Vi tog beslutet snabbt med respekt för chaufförerna. Vi tappade viss resestatistik när passagerarna inte längre kunde blippa sina biljetter, men vi tyckte att hälsan var viktigare, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör Region Kronoberg.   

Under perioden har de haft tätare biljettkontroller och de har inte sett att tjuvåkande har ökat i någon större utsträckning. 

– Naturligtvis så finns det en och annan som tycker att det är värt att riskera 1200 kronor i böter istället för att betala 30 kronor i stadstrafiken, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör Region Kronoberg.   

Nytt betalsystem ska underlätta på bussarna i Kalmar 

I Region Kalmar stängdes framdörrarna på bussarna först den 5 maj. Efter kritik från Arbetsmiljöverket blev KLT tvungna att backa från det tidigare beslutet att inte stänga framdörrarna på länstrafikens bussar. 

Nu i slutet av veckan införde Region Kalmar också nya biljettlösningar för att underlätta betalningen på bussarna. 

– Vi har skyndsamt tagit fram nya möjligheter för våra kunder att köpa sina biljetter då det på grund av covid-19-pandemin inte längre går att använda framdörrarna på de stora bussarna. Vi hoppas att detta kommer underlätta för dem som har långt till exempelvis biljettautomater och fasta försäljningsställen säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik, i ett pressmeddelande. 

Nu går det att köpa både enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetter i Kalmar länstrafiks app och även att använda swish. Samma möjligheter finns i Kronoberg sedan tidigare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.