Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larita Wigander ordförande Kommunal Kalmar län och Tora Elfversson Dahlström ordförande Vårdförbundet Kalmar. Foto: Privat & Niclas Wimmerberg/SVT.

Facken delade i frågan om lönetillägg för covidvården

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom covidvården i region Kalmar är kritiska till att de inte får något lönetillägg under pandemin. Men två av fackförbunden i sjukvården är däremot delade i frågan om lönetillägg – Kommunal driver aktivt på medan Vårdförbundet inte gör det.

– Lönetillägg är lite av plåster på ett öppet sår. Vi behöver något som får det att sluta blöda, säger Tora Elfversson Dahlström ordförande för Vårdförbundet Kalmar.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om missnöjet bland anställda i region Kalmar. Kolleger i andra regioner får tillägg på lönen för sitt hårda arbete inom covidvården.

Tora Elfversson Dahlström menar att det i längden handlar om att få till en bra bemanning inom hälso- och sjukvården, samt få upp lönerna inom branschen generellt.

Kommunal vill ha lönetillägg

Enligt fackförbundet Kommunal arbetar de aktivt för att få till lönetillägg för de anställda inom covidvården.

– Vi är i direkta förhandlingslägen med arbetsgivaren där vi försöker få ut mer ersättning för de som jobbar. Högre lön och även andra former av ersättningar, Larita Wigander ordförande Kommunal Kalmar län.

Larita Wigander upplever dock inte att de får gehör från arbetsgivaren.

I klippet hör du Vårdförbundet och Kommunal berätta mer om hur de ser på lönetilläggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet