2,5 miljoner ska sparas inom förskolan i Ljungby, det gillar inte fackförbundet kommunal. Foto: TT

Facklig kritik mot besparingar inom Ljungbys förskola

Publicerad

Fackförbundet Kommunal är mycket besvikna över att politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Ljungby klubbat igenom besparingar på 2,5 miljoner kronor på personalen inom förskolan.

– Vi är jättebesvikna. Redan nu är schemat väldigt tajt inom barnomsorgen. Att då dra ner på personalen kommer göra att personalen får svårt att se alla barn och ge dem den utveckling de behöver. Dessutom kommer stressen öka med risk för sjukskrivningar som följd, säger Piroska Ruzsa-Pal, ordförande för Kommunal i Ljungby.

Hon berättar att det handlar om fem barnskötartjänster som försvinner.

– Det är mycket. Varenda liten besparing gör att arbetsmiljön förändras, säkerheten drabbas och det kommer inte heller gå att vara lika flexibel med öppettider.

Barnskötarna gör samma jobb

Bakgrunden till sparkravet är ett väntat underskott i budgeten på 7,5 miljoner kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen. 2,5 av de miljonerna utgörs av personalkostnader inom förskolan.

– Kommunen vill behålla förskolelärarna eftersom de har högskoleutbildning. Men barnskötarna gör samma jobb och tar lika stort ansvar.

Men med ett så stort underskott måste ju kommunen spara?

– Det måste man. Men då måste man också göra en tydlig handlingsplan för att undvika att arbetsbelastningen inte ökar för befintlig personal. Man kan inte både spara och ha kvar samma kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.