April 2019: En sopmaskin lossade från ett lastbilsflak och for rakt in i husbilen. Foto: Carl Carlert

Fallande sopmaskin landade på en husbil – nu döms föraren som orsakade olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Den allvarliga olyckan där en tung sopmaskin landade på och krossade en husbil inträffade i april förra året. Föraren i husbilen skadades svårt.

Vid tiotiden på förmiddagen körde en kvinna i sin bil norrut på E4:an i närheten av Lagan. På grund av ett vägarbete var bara ett körfält i vardera riktning öppet.

Trots att det var heldragen linje började kvinnan köra om husbilen som låg framför henne. Men när hon upptäckte att det kom en lastbil i det andra körfältet bromsade hon och la sig bakom husbilen igen.

Panikbromsade med lastbilen

Lastbilschauffören som kom körande söderut panikbromsade när han såg att kvinnan höll på att köra om husbilen och låg i hans körfält. Då lossnade en sopmaskin som stod på lastbilens flak. Den träffade husbilen som blev kraftigt demolerad.

Föraren i husbilen klämdes fast och fick tas loss av räddningstjänsten. Han fördes i ambulans till sjukhus med allvarliga skador.

Bestrider att hon orsakade olyckan

Kvinnan har sagt i förhör att hon inte såg att det var en heldragen linje och att hon bara var ute i vänsterfilen i några sekunder innan hon avbröt omkörningen.

Hon bestrider ansvar för brottet och menar att det inte var hon som orsakade trafikolyckan utan att sopmaskinen var för dåligt förankrad. Det startades en förundersökning om förankringen av sopmaskinen men den lades ner.

Tingsrätten konstaterar att det var kvinnans vårdslösa körning som ledde till att lastbilschauffören panikbromsade och att det var därför som sopmaskinen lossnade och skadade föraren i husbilen.

Kvinnan döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik till villkorlig dom och dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer