Martin Danielssons dotter har en funktionsnedsättning – nu har familjen fått sitt bidrag halverat. Se i videon hur de påverkar familjens liv. Foto: Ida Svensson/SVT

Familjen förlorade halva omvårdnadsbidraget efter ny reform

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 7 800 föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar har fått sänkta eller indragna bidrag efter förra årets vårdbidragsreform. Det visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram för SVT. En av de familjer som fått sänkt bidrag är familjen Danielsson utanför Gamleby.

Familjen Danielsson utanför Gamleby i Västerviks kommun har fått vårdnadsbidrag i många år. Dottern i huset är autistisk och har en intellektuell funktionsnedsättning. Hon kan inte vara ensam och behöver mycket hjälp i vardagen.

– Hon behöver hjälp med kläder, mat och hygien, säger hennes pappa Martin Danielsson.

Vårdbidragsreformen 2019

Sedan hon var liten har föräldrarna fått ett vårdnadsbidrag varje månad. Men i början av förra året kom en ny reform som innebar att det gamla vårdbidraget togs bort och ersattes med ett omvårdnadsbidrag och en merkostnadsersättning.

Halverat bidrag eller inget alls

Syftet var att skapa ett mer sammanhållet ersättningssystem och att bidragen skulle vara mer förutsägbara. Men SVT:s granskning visar att det istället blivit svårare för familjer att få bidragen. Flera familjer har fått sänkta bidrag eller helt nekats bidrag. 

– Vi har fått bidraget minskat med 4 000 kronor efter skatt. Det gör att vi har fått skruva på det som går. Det gör att vi måste skjuta på saker för framtiden, vi kan inte åka på semester eller byta bil.

Martin Danielsson är den som har arbetat och hans fru har varit hemma mycket och alltid varit beredd att hämta dottern från skolan när det har behövts.

– Vi kan inte göra på samma sätt som andra familjer och vi har inte samma familjeliv som andra.

Intervju om behoven

Många familjer har fått vänta länge på ett besked. Martin Danielsson är kritisk till att alla som berörs skulle utredas av samtidigt. Det ledde till långa väntetider och en stor arbetsbelastning på Försäkringskassan.

– Vi fick skicka in läkarintyg och utlåtande från olika håll. Det är mycket byråkrati. Min fru intervjuades om vilka behov vår dotter har.

Under två månader fick de inget bidrag och när beskedet kom var bidraget halverat.

Bidraget betalades ut retroaktivt för väntetiden men exakt varför Martin Danielsson och hans fru fick halverat bidrag för sin dotter har de inte riktigt fått reda på. 

Omvårdnadsbidrag

1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget togs bort och ersattes av ett omvårdnadsbidrag och en merkostnadsersättning.

Omvårdnadsbidraget är ett bidrag som föräldrar kan få för omvårdnad och tillsyn som barnet behöver utöver det som är vanligt för barn i samma ålder som inte har en funktionsnedsättning.

Det kan vara särskilt träning, praktisk hjälp i vardagen som på- och avklädning och hjälp vid måltider.

Omvårdnadbidraget finns i fyra nivåer.

Merkostnadsersättning för barn ges till föräldrar med barn med funktionsnedsättningar. Man kan få det om man har merkostnader på minst 11 825 kronor per år på grund av barnets funktionsnedsättning.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbidragsreformen 2019

Mer i ämnet