Fartyget var på väg från Lettland till Mönsterås hamn för att lasta av 5.000 ton massaved till ett företag. Foto: Kustbevakningen

Grundstötta fartyget loss – med hjälp av ballasttankar

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget Halland som gick på grund i Kalmarsund utanför Mönsterås har dragits loss. Vart fartyget ska ta vägen vet inte Kustbevakningen i nuläget.

Det var under tisdagskvällen som lastfartyget gick på grund i Kalmarsund strax norr om Mönsterås. Grundstötningen berodde på ett tekniskt fel som innebar att styrsystemet var ur funktion. Mer om vad som tekniskt orsakade det här, vet Mattias Lindholm på Kustbevakningen inte.

Genom att ha tömt vattnet ur ballasttankarna har fartyget lossat. Rodret på fartyget är åter i funktion.

– Ingen olja har läckt ut. Nu ska vi genomföra en bottenundersökning med dykare, säger Mattias Lindholm.

Ballasttankarna är till för att fartyg ska kunna fylla havsvatten för att ge stabilitet i lasten.

– Det är skönt och positivt att vi slapp dra i fartyget eftersom det finns risker med att dra i råkraft. Vi vet fortfarande inte var fartyget ska ta vägen. All massaved är kvar ombord, säger Mattias Lindholm.

Lämnade Lettland med tusentals ton massaved

Ett stigande vattenstånd tros också ligga bakom ett smidigare lossningsarbete. Det råder inga misstankar om brott efter nykterhetskontroller.

Fartyget lämnade Riga i Lettland för att transportera 5.000 ton massaved till Södra Cell i Mönsterås.

Så här såg det ut i går kväll när bulkfartyget Halland strandade. Lasten var på innehöll 5.000 ton massaved som skulle transporteras till ett företag i Mönsterås. Foto: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.