Tingsrättens förhandlingssal i Växjö. Foto: SVT

Kvinna släpps på fri fot – fem häktas misstänkta för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

I dag häktades fyra män och en kvinna misstänkta för att ingå i en liga som organiserat tiggeri i Småland. En kvinna i 40-årsåldern begärdes häktad men släpps på fri fot.

Det var i tisdags som polisen frihetsberövade tio personer i Kalmar och Kronobergs län. Polisen omhändertog 29 brottsoffer. Sex personer, i åldrar mellan 20-40-årsåldern, anhölls misstänkta för människohandel och medhjälp till människohandel.

I dag häktades fem personer i Växjö tingsrätt – samtliga förnekar brott. Den sjätte, en kvinna som fortfarande misstänks för medhjälp till människohandel, släpps på fri fot.

Människohandel med tiggare

”Omfattande förundersökning”

– Vi har sannolika skäl för de brottsmisstankar som påstår människohandel i trakten kring Växjö, säger Anna Palmqvist, åklagare.

– Det är en omfattande förundersökning och olika sorters bevisning som vi dels har samlat in och ska analysera. Men det är mycket som återstår, framför allt väldigt mycket förhör och genomgång av beslag, till exempel mobiltelefoner, som gjordes på tillslagsdagen, fortsätter Palmqvist.

Åklagare: Svårt att veta vilka som är brottsoffer och förövare

Åklagaren menar att det kan vara knepigt att dra en linje när de inblandade är brottsoffer och när de är förövare.

– Det kan vara en av svårigheterna i en sådan här utredning. Man får se vem är brottsoffer och vem som är förövare. Hittills har vi rätt bra koll på det.

Ytterligare personer kan misstänkas

Kan det bli fler förövare framåt?

– Det är inte uteslutet. Förundersökningen kommer pågå under en lång tid.

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar i polishuset i Växjö.

– Vi beräknar att rättegångar kommer hållas innan sommaren, säger Palmqvist.

Det lindrigaste brottet för människohandel är fängelse i två år. Tingsrätten ska väcka åtal senast den 5 januari 2018 mot männen som är misstänkta för människohandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet