Stillbild ur videon som är en del av förundersökningen. Foto: Från förundersökningen.

Filmaren: Lakers ville köpa Evertsson-klippet

Uppdaterad
Publicerad

Växjö Lakers försökte få tag på filmen som visar när sportchefen Evertsson slåss på Storgatan i Växjö efter guldfirandet. Detta enligt vittnesmål i förundersökningen som nu lett till åtal mot sportchefen. Men Växjö Lakers förnekar uppgiften.

SVT Nyheter Småland har nu fått tag på filmen från förundersökningen. Vi har även pratat med den person som var på plats och filmade bråket som Henrik Evertsson var inblandad i. Redan samma natt skickade han filmen till tidningen Expressen. Två timmar senare ringde enligt honom Elisabeth Anderberg, som är event- och PR-ansvarig i Växjö Lakers, upp och ville ha filmen.

Sa hon uttryckligen att hon ville köpa den?

– Jag sa vad Expressen sa att de kunde erbjuda. Sedan var det hon som sa att hon kunde matcha det.

”Riktigt fult”

I de förhör som finns i förundersökningen säger personen som filmat, att Elisabeth Anderberg sagt att klubben skulle ta med hans namn i en polisanmälan om han sålde filmen till Expressen.

– Det är riktigt fult för jag var inte delaktig överhuvudtaget. Jag var inte där när det började, säger han till SVT nyheter Småland.

Men enligt Elisabeth Anderberg gick det till på ett annat sätt.

– Nej, vi har aldrig försökt köpa filmen eller betala för filmen. Däremot så har vi pratat med honom, säger Elisabeth Anderberg.

Han säger till oss att du sagt att Växjö Lakers kan matcha pengarna som Expressen erbjudit för filmen. Stämmer det?

– Det är inte sant.

Han ljuger alltså i det fallet?

– Om han säger det så ljuger han.

I förhör som finns med i förundersökningen uppger Elisabeth Anderberg att hon ringt till filmaren utan att han svarat. Hon åkte då hem till hans pappa som bad sonen att ringa upp henne. Elisabeth Anderberg nekar i dag till att hon ville ha tag på filmen eller stoppa filmen, utan uppger att hon ville ha kontakt med honom för att få veta vad som hänt.

”Skrattretande”

Personen som filmade berättar att han ångrade att han skickat filmen till Expressen och att han därför inte gick vidare med att sälja den.

När vi ringer upp filmaren igen för att berätta vad Elisabeth Anderberg sagt vill han inte kommentera ytterligare, utan säger uppgivet:

– Jag tycker hela situationen känns skrattretande. Jag kan inte säga så mycket mer eftersom jag inte har bevis för någonting, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Evertsson-skandalen

Mer i ämnet