Cirka 100 hektar av skogen har förvandlats till ett brunt månlandskap. Foto: David Petersson

Finsjö-branden under kontroll – fortfarande 100 hektar stor

Uppdaterad
Publicerad

Den hundra hektar stora skogsbrand som sedan i fredags härjat i Finsjö utanför Mönsterås är nu under kontroll.

– Vi har säkrat upp yttergränserna och har börjat gå in och släcka, säger Magnus Klase, övre befäl vid räddningstjänsten i Mönsterås.

Det är fortsatt omkring 100 personer från räddningstjänster i förutom Kalmar län även Kronoberg, Blekinge, Jönköpings län och Göteborgsområdet som arbetar med släckningsarbetet i det hundra hektar stora brandområdet.

Under söndagen har fem helikoptrar och även skopande flygplan hjälpt till att släcka branden från luften, och under måndagen kommer två helikoptrar fortsatt arbeta med att vattenbomba området.

Skogsbranden i Finsjö

– De kommer punktbekämpa de större områden inne i brandområdet för att vattenbomba. Sen räknar vi med att inte ha kvar helikoptrarna imorgon, säger Magnus Klase.

Hoppas minska bemanningen imorgon

Räddningstjänstens förhoppning är att det imorgon ska vara möjligt att minska bemanningen i området.

– Men det är stora ytor det handlar om, även om stora ytor brunnit av och ser ut som ett månlandskap så måste vi säkerställa att det inte ligger och pyr i marken för att senare blossa upp, säger Magnus Klase.

Flera helikoptrar jobbar intensivt med att försöka hålla branden i schack. Foto: David Petersson

Ber allmänheten vara uppmärksam

Magnus Klase uppmanar också allmänheten att vara försiktig så att inte fler skogbränder startar, och vara uppmärksam om man känner doften av brandrök.

– Vi vill definitivt inte ha en till skogsbrand i de här kommunerna i dagsläget. Mycket material är ute och de flesta stationer är tömda på resurser. Vi har beredskapsresurser men de är slitna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Finsjö

Mer i ämnet