Nu erbjuds alla över 65 en fjärde dos vaccin i Kronoberg och Kalmar län. Foto: Johan Nilsson/TT

Fjärde dos covidvaccin erbjuds i båda regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Både region Kronoberg och Region Kalmar län erbjuder nu en fjärde dos covidvaccin till personer över 65. För att vara aktuell ska det ha gått fyra månader sedan man fick dos tre.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som är 65 år och äldre erbjuds en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Båda Smålandsregionerna öppnar upp för bokning av dos fyra från och med idag (måndag).

Rekommendationen kommer då smittspridningen fortfarande pågår, och dessutom ökar i delar av Europa. Återigen är det de äldre som erbjuds vaccin först, då effekten av vaccin avtar snabbare om man är äldre.

– Skyddet avtar efter fyra månader och en fjärde dos stärker skyddet, det är därför viktigt att de som löper störst risk för allvarlig sjukdom tar en andra påfyllnadsdos, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare i Region Kronoberg.

ARKIV: Siffror visar: Vaccinationsviljan har störtdykt sedan restriktionerna släppte

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siffror visar: Vaccinationsviljan har störtdykt sedan restriktionerna släppte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet