Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under eftermiddagen gick antalet strömlösa ner från närmare 9500 till 457. Foto: SVT

Nästan 10 000 strömlösa kunder i Kalmar län under tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 10 000 elkunder i Kalmar län var utan ström under tisdagen. Det fick konsekvenser för både skolor och vårdinrättningar.

Enligt Björn Persson på Eons pressjour bröts strömmen i huvudledningen mellan Oskarshamn och Västerviks kommun strax innan klockan 19 på måndagskvällen, och på tisdagsmorgonen var cirka 3 700 hushåll utan ström i Oskarshamns kommun och över 1 200 i Västerviks kommun.

I Oskarshamn har flera skolor fått stänga, och föräldrar uppmanats att hämta hem sina barn. Region Kalmar län meddelade vid 14-tiden också att strömavbrottet gör att det inte går att bedriva vård på varken hälsocentralen eller tandvårdskliniken i Mönsterås.

Nästan 10 000 strömlösa som mest

Vid 13-tiden på tisdagen meddelade Eon att ytterligare ett avbrott skett i Mönsterås kommun. Avbrottet drabbade nästan 5 000 kunder. Som mest under dagen var närmare 10 000 hushåll i Kalmar län strömlösa.

Vid 16-tiden meddelade hälsocentralen Blomstermåla att man inte kan bedriva någon vårdverksamhet till följd av strömavbrottet.

Troligtvis fel i transformator

Till en början misstänkte Eon att det rörde sig om ett fel på en regionledning som är en mil lång. Man har under dagen tagit hjälp av bandvagnar och helikopter för att hitta felet i regionledningen.

På tisdagseftermiddagen meddelade dock elnätsbolaget att avbrottet troligtvis beror på fel i en matande transformator. Senare, runt 16.30 gav man besked att man börjat koppla in kunder igen. Enligt Eon har man börjat från norr i Västervik och arbetar sig ner mot Oskarshamn. 

– Vi räknar med att alla de 4600 kunderna som har varit utan el i ett dygn ska ha tillbaka strömmen mot kvällen, säger Björn Persson som är pressjour på EON.

I videon nedan berättar SVT:S reporter Johan Zachrisson om hur ditt hem påverkas, och hur du ska agera, vid strömavbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Johan Zachrisson berättar vad som händer med vatten, mobiler och mat vid strömavbrott. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer