Samuel Palmblad, förste antikvarie på Kulturparken Småland i Växjö, visar oss runt. Foto: SVT/Clary Kroon

Här fanns matlagret som skulle rädda kronobergarna vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Vid en krissituation skulle vår mat idag räcka i ungefär en vecka. Men det var inte länge sedan det fanns stora beredskapslager med mat. Vi har besökt ett stort lager i Lenhovda som fanns fram till 2001.

I början av 1990-talet fanns omkring 200 livsmedelslager i landet, men nu har alla monterats ner. 

I Lenhovda i Uppvidinge kommun fanns ett av de största beredskapslagren i Kronoberg län. Det var på omkring 2000 kvadratmeter. Där fanns till exempel mängder med bönor, linser, ris, kaffe och socker. I klippet ovan får du följa med in och titta. 

– Människan behöver mat och det här var en viktig del i vår krisberedskap, säger Samuel Palmblad, förste antikvarie på Kulturparken Småland i Växjö, som visar oss runt.

Finland klarar sig längre

Enligt den frivilliga försvarsorganisationen Civilförsvarsförbundet kommer butikernas lager med varor att räcka i omkring en vecka om Sverige skulle drabbas av kris eller krig. SVT Nyheter Småland har också ringt runt till ett antal kommuner och de uppger också att deras livsmedelslager till sina verksamheter skulle räcka i omkring en vecka vid en kris.

I vårt grannland Finland har de däremot behållit sina beredskapslager med livsmedel och där räknar man med att kunna vara självförsörjande i ett halvår vid en kris. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet