Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På grund av de minskade intäkterna som en följd av coronapandemin är föreståndaren Håkan Henriksson är permitterad på 60 procent fram till slutet av september. Foto: Tomas Nyström / SVT

Folkets hus i Hovmantorp har fått 130 000 i gåvor och bidrag: ”Man blir rörd”

Publicerad

Folkets hus i Hovmantorp har, likt många andra verksamheter, haft det kämpigt med ekonomin under coronapandemin. Verksamhetens intäkter minskar när biovisningar och konferenser ställs in. För att stötta Folkets hus i Hovmantorp har människor runt om i Sverige tillsammans bidragit med över 130 000 kronor.

30 000 kronor av bidragen består av gåvor och resten av köpta andelar i Folkets hus. Pengarna hjälper verksamheten att behålla personalen fram till slutet av september.

– Om pengarna inte kommit hade det kanske inneburit att vi varit tvungna att slå igen tidigare, säger föreståndaren Håkan Henriksson, som är permitterad på 60 procent fram till sista september.

Tvungen att lämna

Efter sista september är han tvungen att lämna arbetet om inte coronapandemin är över och verksamheten kan bedrivas som vanligt igen. Men även om Håkan Henriksson får lämna så kommer Folkets hus och föreningen emellertid att finnas kvar.

De senaste två åren har över 1 miljon kronor spenderats på att uppgradera salongen. Man har bland annat dragit om elen, målat om i salongen samt förskaffat både en ny projektor och nya stolar.

”Det är surrealistiskt”

Det sista renoveringsarbetet stod klart i mars. Men våren har inte blivit som man tänkte sig i och med coronapandemin.

– Förra året gick det jättebra till att allting bara försvinner nu. Det är surrealistiskt, säger Håkan Henriksson.

Verksamheten är emellertid inte helt nedstängd. Det anordnas bland annat tipspromenader och våffelcaféer. Men trots initiativen ligger Folkets hus back med över 300 000 kronor jämfört med samma period i fjol. Då är även de minsta slantarna välkomna, berättar Håkan Henriksson.

– Stödet som vi fått betyder jättemycket. Det är nästan så att man blir lite rörd, säger han.

Hör Håkan Henriksson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet