Foto: Ulla Geertsen-Elm

Folkfest längs med tävlingsbanan

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar och på Öland har folk gått man ur huse för att heja på deltagarna i Ironman. Tiotusentals människor befinner sig längs med banan.

– Vi uppskattar att det är runt 80-100 000 i publiken längs med banan, det är en fantastisk stämning, säger Frida Grundström kommunikationsansvarig för Ironman Kalmar.

Väderförhållandet är hittills bra.

– Vid klockan 5 var det regn men precis innan starten gick vid simningen så blev det uppehåll och har varit det sedan dess, säger Frida Grundström.

Just simningen är annars ett moment där tävlande brukar bryta på grund av blåsten, till exempel bröt 41 deltagare vid simningen 2015.

– Men i år var det knappt någon blåst alls och bara elva som bröt. 

Många som inte kom till start

Totalt var det 2750 personer anmälda till tävlingen och när startskottet gick tidigt på lördagsmorgonen kom 2150 till start. Publiken har redan bänkat sig vid målgången, i väntan på eliten som väntas komma i mål framåt 15-tiden.

– Atleterna är ju inte här ännu men folk har bänkat sig redan för att få bra platser. Det är folkfest överallt, det är fantastiskt att se.

Under lördagen är det begränsad framkomlighet på Ölandsbron då deltagarna cyklar till och från Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.