Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Pierre Crambé, vd på företaget PT Professional, hur maskinen som tillverkar alkaliskt vatten fungerar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Företaget om kritiken mot Z-water: ”Forskarna är inga städare”

Uppdaterad
Publicerad

Rengöringsmedlet Z-water marknadsförs som en miljövänlig kemikaliefri produkt som består till 99 procent av vatten. Ett pseudovetenskapligt och dyrt vatten, enligt de forskare och kemister som SVT pratat med. Klimatsmart och bra för lokalvårdarnas arbetsmiljö, enligt företaget bakom produkten.

Karlskronaföretaget PT Professional säljer sitt alkaliska städvatten till ett flertal kommuner och till Region Kalmar län. Runt om i landet städas skolor, sjukhus, äldreboenden och allmänna ytor med medlet.

Kunden kan tillverka sitt eget städvatten med hjälp av en maskin som använder sig av ”en avancerad japansk teknologi”. I den blandas vanligt vatten med kaliumkarbonat. Därefter leds elektricitet i vattnet, vilket skapar en elektrolys.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Men det är en onödigt energikrävande och dyr process, för att framställa ett alkaliskt vatten, menar de kemister som SVT pratat med. Något som företaget inte håller med om.

– Tar du bort elektrolysen får du inte samma rengöringseffekt. Du får inte samma ph-värde på produkten utan det, säger företagets vd Pierre Crambé.

Kemister: inte effektivt

Z-water framställs – precis som det uppmärksammade Dirovattnet från TV4:s Kalla Fakta-avslöjande – genom att helt vanligt vatten rengörs med olika filter.

Z-water innehåller dock 0,17 procent kaliumhydroxid, vilket ökar den rengörande effekten. Men experter säger till SVT att Z-water ändå är sämre än traditionell allrengöring eftersom det inte innehåller fettlösande tensider.

– Det är klart att det löser vissa saker bättre än vatten, men effektivt? Nej, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi på LTH.

Löser vissa fetter

Enligt forskarna saknas det tillräckligt med studier, evidens, för att medlet fungerar effektivt. Det finns dock en vetenskaplig artikel från Japan som visar att alkaliskt vatten i viss mån skadar bakterier.

Forskningsinstitutet Rise har även, på uppdrag av PT Professional, gjort en studie av medlets rengörings- och fettlösningsförmåga. Den visar att Z-water löser vissa fetter bra, andra inte alls, som rapsolja.

– Det finns många studier och inte minst empiriska tester av våra kunder som visar att det blir minst lika bra städat med Z-water som med kemikalier, säger Pierre Crambé.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kemiprofessor Ulf Ellervik förklara varför han tycker det är bättre att använda tvål och vatten. Foto: SVT

Så tillverkas Z-water

Vattnet framställs i en generator, en slags maskin där vanligt kranvatten filtreras. Därefter tillsätts en liten mängd kaliumkarbonat, även kallat pottaska, innan elektricitet leds ner i vattnet. En procedur hämtad från ”en avancerad japansk teknik”, enligt företaget PT Professional.

Resultatet är en lösning bestående av >99% vatten och 0,17 % kaliumhydroxid.

Vattnet blir alkaliskt, det vill säga basiskt, och får ett högt pH-värde: 12,5.

Källa: PT Professional

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat städvatten i Region Kalmar

Mer i ämnet