Försökte lura Kalmarföretag på mobiltelefoner för en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarföretaget Electra Sweden AB är ett av alla företag som råkade ut för den enorma dataintrångs- och bedrägerihärvan.

Det var i maj 2016 som Electra Sweden AB fick en order på 200 mobiltelefoner värda över en miljon kronor. Ordern kom från ett annat stort svensk e-handelsföretag. Men bakom mejlet låg alltså en bedragare.

Det grova bedrägeriförsöket hindrades dock då företagets säkerhetssystem reagerade på en märklig order.

Jättelik dataintrångshärva

– Vi har indikatorer i våra system som larmar på avvikande transaktioner, detta var en sådan, säger Johan Jaensson på Electra Sweden.

”Bra att det blir åtal”

Johan Jaensson säger att liknande bedrägeriförsök dyker upp lite titt som tätt, eller ”lite för ofta för att det ska vara smakfullt” som han säger själv. Han är glad att bedrägeriförsöket 2016 nu har lett till åtal.

– Det känns jättebra att det blir åtal, vi är glada att vi kunnat hjälpa till, och vi är glada att polisen tar det på allvar. Det handlar om stora pengar och vi är jätteglada när de som missbrukar systemet åker dit, säger Johan Jaensson.

Denna gången upptäcktes alltså bedrägeriet innan det försvann några pengar, men enligt Johan Jaensson är det inte alltid det går så bra.

Händer det att bedragarna lyckas lura er?

– Det händer, men jag vill inte berätta hur ofta, säger Johan Jaensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet