Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokaten Torgny Dahlberg företräder en av de åtalade männen i det omtalade Markarydsmordet. Foto: Peter Magnusson SVT

Försvarsadvokaten: ”Blir svårt att döma männen för mord”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har inte kunnat visa upp någon teknisk bevisning som knyter de åtalade männen till brottsplatsen i det omtalade Markarydsmordet. Inte heller någon klarlagd dödsorsak på offret. Enligt försvarsadvokaten kommer det göra det svårt för tingsrätten att döma för mord. I dag inleds rättegången vid Växjö tingsrätt.

– De alternativa misstankarna om grov misshandel och grovt vållande till annans död betyder att åklagaren inte fullt ut tror sig kunna bevisa att det skett ett mord, säger advokaten Torgny Dahlberg som företräder en av de åtalade männen. 

Det var den 31 juli förra året som den 70-årige mannen anmäldes försvunnen efter ett besök hos frisören i Markaryd. Tio dagar efteråt hittades hans döda kropp, bunden till händer och fötter, i ett skogsparti. Senare greps två män misstänkta för mord. En av männen greps i Tyskland, den andre i Polen. Båda nekar till anklagelserna. 

De misstänkta männen, i 50-årsåldern, ingick i ett resesällskap som var på väg till Adak i Västerbotten för att plocka bär när deras bil gick sönder utanför Markaryd. Enligt åklagaren dödades 70-åringen i samband med att de båda männen stal hans bil.

Försökte ta ut pengar

Enligt polisen har sedan den stulna Volvon bytt registreringsskyltar flera gånger under färden till Västerbotten. En av de åtalade männen har också fångats på bild när han försöker ta ut pengar med 70-åringens bankort i Stockholm.

Bild från en bankomat i Stockholm när en av de misstänkta männen misslyckades med att försöka ta ut 600 kronor med den döde 70-åringens bankkort. Foto: Från polisens förundersökning

Trots att den stulna bilen inte är återfunnen och bristen på teknisk bevisning från brottsplatsen har åklagaren Gunilla Öhlin tidigare sagt till SVT att hon tycker bevisläget ser bra ut.

– Sättet 70-åringen anträffades på och de skador han hade är det starkaste beviset på att männen dödade honom, sa hon då.

I Rättsläkarens utlåtande finns dock ingen klar dödsorsak och enligt Torgny Dahlberg finns ingen tydlig skadebild som tyder på mord.  

– De skadorna som beskrivs kan också förklaras av att kroppen legat så länge i skogen, säger han.

Menar du att din klient ska frias från alla åtalen mot honom?

– Eftersom han förnekar all inblandning och bevisningen ser ut som den gör menar jag att han ska frias, säger Torgny Dahlberg.

Rättegången är planerad att pågå i nio dagar under en period på tre veckor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet