Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bild från en bankomat i Stockholm när en av de misstänkta männen misslyckades med att försöka ta ut 600 kronor med den döde 70-åringens bankkort. Foto: Från polisens förundersökning

Medresenär huvudvittne mot misstänkta Markarydsmördarna

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 50-årsåldern står åtalade misstänkta för att ha mördat en 70-årig man i Markaryd 2019. Åklagaren berättade på en presskonferens om hur de kunnat följa de åtalade männens resa, och hur en busschaufför satte polisen på spåret.

Förundersökningen i det uppmärksammade fallet är på över 2200 sidor – en av de största som polisen i Kronoberg hanterat på många år. Över 200 förhör är genomförda, och cirka 80 poliser har jobbat med utredningen.

På dagens presskonferens berättade förundersökningsledaren – senior åklagare Gunilla Öhlin – om vad som kommit fram.

Allt ska ha börjat som en resa mot Norrland, där gruppen – bestående av de två åtalade och två medresenärer – åkte från Polen för att plocka svamp och bär. Men i Markaryd går deras bil sönder, och jakten på en ersättningsbil startar.

– De letade efter en verkstad, men ganska snabbt bestämmer sig de två åtalade männen för att stjäla en bil, säger Gunilla Öhlin.

Bil med fel skyltar

Denna dagen skulle målsäganden – den 70-årige mannen – till frisören, och det är också på frisörsalongen som den sista iakttagelsen av mannen görs. Hans bil dyker senare samma dag upp på en parkering där en busschaufför fattar misstankar. Bilen – en Volvo – har nämligen stulna registreringsskyltar som tillhör en lastbil. Chauffören ser också hur några personer börjar lasta över saker från en trasig bil till den nya fina Volvobilen.

– Larmet går ut till polispatruller i området om att en falskskyltad bil lämnat macken. Genom polisens spaning har vi kunnat följa bilen genom landet, och vi vet nu efter förhör att det byts registreringsskyltar på ett antal olika platser i landet, säger Gunilla Öhlin.

Medresenär identifierade männen

Den 10 augusti hittas 70-åringen död i ett skogsområde i Markaryd. De åtalade och deras ressällskap har då kommit upp till Adak i Västerbotten och färdas då i den stulna bilen. De träffar personen som är ansvarig för bärplockningen, men enligt uppgift blir det problem och de två åtalade lämnar Adak igen. En av medresenärerna i bilen stannar dock kvar och berättar att det är något som inte stämmer.

– Han berättar att deras bil gick sönder i Markaryd och att de fick tag i en ny bil. Han säger att man inte fick ställa frågor om var bilen kom ifrån, att de slängde kläder på vägen. Det var via honom vi fick identitet på de åtalade, berättar Gunilla Öhlin.

Rättegång 20 maj

Männen åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

En av männen åtalas även för försök till bedrägeri då han i Stockholm har försökt få ut pengar från 70-åringens bankkonto med hjälp av dennes bankomatkort.

Rättegången är planerad att starta den 20 maj i Växjö tingsrätt och pågå i cirka tio dagar.

Hör åklagaren Gunilla Öhlin berätta om bevisläget, och bristen på teknisk bevisning i videospelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet