Illustration av SVT Design. 36-åringen hävdar 50-åringen attackerade honom med kniv och att han försvarade sig.

Friades från mordmisstankar – får nu ersättning av JK

Publicerad

En man från norra delen av Kalmar län var misstänkt för mord och satt häktad i nästan två månader innan han friades i tingsrätten. Nu beviljas han ersättning på nästan 170 000 kronor vilket är ett högre belopp än normalt.

Det var i mars 2018 som mannen och en bekant mekade med bilar i ett garage på en ort utanför Oskarshamn. Plötsligt uppstod ett bråk som slutade med att 36-åringen slog sin 50-årige kamrat med en slägga i huvudet. 50-åringen avled av sina skador.

Häktad i närmare två månader

Den misstänkte var först anhållen i tre dagar men släpptes eftersom han hävdade att han agerat i nödvärn. En dryg vecka senare häktades han i nästan två månader, misstänkt för mord.

När fallet togs upp i tingsrätten slog de fast att det inte gick att motbevisa mannens uppgifter om nödvärn och han friades därför. Åklagaren överklagade då till hovrätten men ändrade rubriceringen till grov misshandel. Även där friades 36-åringen.

Hög ersättning

Justitiekanslern menar att mannen ska få en högre ersättning än vad som är brukligt eftersom han varit anklagad för grov brottslighet. Han får även ersättning för förlorad arbetsinkomst och totalt hamnar ersättningen på nästan 170 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Mer i ämnet