Kalmar tingsrätt och det misstänkta mordvapnet Foto: TT/bild från förundersökningen

Åklagaren yrkar på tio års fängelse för misstänkt garagemord

Uppdaterad
Publicerad

De skador som rättsläkaren hittade på 50-åringens hals tyder på att 36-åringen hade för avsikt att döda honom, menar åklagaren som yrkar på 10 års fängelse för mordet i ett garage utanför Oskarshamn i mars. 36-åringen hävdar nödvärn.

Förutom minst fem slag från en slägghammare kunde den rättsmedicinska undersökningen konstatera skador på offrets hals från strypliknande våld.

Dessa skador ska ha tillkommit efter slagen med hammaren, och har förklarats av 36-åringen av att han i chocken efter anfallet ramlade på verktyg i garaget och råkade trampa på offrets hals.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Men i sin slutplädering i rättssalen under torsdagen beskriver åklagaren dessa förklaringar som både ”senkomna” och ”svårbegripliga”, rapporterar Barometern.

Saknar avvärjningsskador

Det finns en del omständigheter som talar emot ett överlagt mord, enligt åklagaren. Exempelvis att 36-åringen bokat en resa som skulle ske dagen efter och även att han bjudit in en vän att hämta en släpkärra samma kväll.

Det faktum att 36-åringen saknar avvärjningsskador från kniven han ska ha blivit attackerad med är en omständighet som dock talar emot att det handlar om nödvärn, menar åklagaren. Han yrkar på att 36-åringen döms för mord till 10 års fängelse.

Vittnade om 50-åringens personlighet

Under den andra förhandlingsdagen i Kalmar tingsrätt hördes även ett flertal vittnen. Försvaret kallade vittnen som beskrev hur 50-åringen var som person, i syfte att stärka 36-åringens berättelse om att han blivit attackerad av mannen.

Under sista rättegångsdagen på fredagen väntas försvaret hålla sin slutplädering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Mer i ämnet