Illustration av SVT Design. 36-åringen hävdar 50-åringen attackerade honom med kniv och att han försvarade sig.

Slog bekant i huvudet med hammare – frias från mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige man som stått åtalad misstänkt för mord på en 50-årig bekant i Oskarshamn frikändes på tisdagen av Kalmar tingsrätt. I domen skriver tingsrätten att mannen befunnit sig i ett tillstånd där han inte kunde besinna sig.

Händelsen inträffade i ett garage på en gård i ett litet samhälle utanför Oskarshamn den 2 mars. 36-åringen och en 50-årig bekant var båda motorintresserade och brukade ibland meka med bilar tillsammans, vilket de gjorde den aktuella kvällen. Ett häftigt uppblossande bråk slutade med att 50-åringen berövades livet efter att ha fått minst fem slag i huvudet med en hammare.

– Det var en mycket väntad dom. Det fanns inga luckor i den här historien, säger Torgny Palm, mannens försvarare.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Erkänt slag med hammare

Han har ännu inte hunnit prata med sin klient men säger att det är skönt när rättssystemet fungerar som det ska.

– Det känns bra. Är det inte bevisat så ska det sluta såhär.

36-åringen har erkänt att han slog den nu avlidne mannen i huvudet med hammaren men hänvisat till att det handlade om nödvärn då han blev angripen med kniv. Åklagare Patrick Sonevang menar att 36-åringen avsiktligt dödat den äldre mannen. Tingsrätten slår dock fast att det inte går att motbevisa att mannen faktiskt handlade i nödvärn.

– Jag behöver läsa och analysera domen innan jag kan uttala mig kring den, säger Patrick Sonevang.

Skador på halsen

Den döde mannen hade, förutom skador från hammaren, även skador på halsen som kan ha talat för att 36-åringen använt ytterligare våld utöver hammaren. Under rättegången har dock rättsläkare inte kunnat utesluta att de skadorna uppkommit på det sätt som 36-åringen själv uppgett, genom att han av misstag snubblat och trampat på den äldre mannens hals.

I samband med att rättegången avslutades i början av maj försattes den misstänkte mannen på fri fot av Kalmar tingsrätt som därmed gick på försvarets linje om att mannen ska ha handlat i nödvärn.

Åklagaren å sin sida yrkade i sin slutplädering på att 36-åringen ska fällas för mord med tio års fängelse som påföljd. Alternativt att han skulle fällas för grov misshandel och vållande till annans död med ett och ett halvt års fängelse som påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Mer i ämnet