Illustration av SVT Design. 36-åringen hävdar 50-åringen attackerade honom med kniv och att han försvarade sig.

Misstänkt för mord med hammare försatt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-åring som suttit häktad misstänkt för mord på en 50-årig bekant i Oskarshamn släpptes idag på fri fot av Kalmar tingsrätt.

Händelsen inträffade i ett garage på en gård i ett litet samhälle utanför Oskarshamn den 2 mars. 36-åringen och en 50-årig bekant var båda motorintresserade och brukade ibland meka med bilar tillsammans, vilket de gjorde de den aktuella kvällen. Ett häftigt uppblossande bråk slutade med att 50-åringen berövades livet efter att ha fått minst fem slag i huvudet av en hammare.

Rättegången avslutades idag och tingsrätten gick då på försvarets argumentation om nödvärn och släppte 36-åringen på fri fot.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Mordåtalet faller

– Detta betyder att mordåtalet faller, säger den misstänktes försvarare Torgny Palm, men om det sedan blir ett fullständigt friande eller inte kan man i nuläget inte veta.

Enligt försvaret är mordrubriceringen helt felaktig med tanke på händelsen snabba förlopp på bara sekunder. Det har inte funnits tid till planering och eftertanke, menar Torgny Palm.

Åklagaren menade i sin slutplädering att 36-åringen ska fällas för mord med tio års fängelse som påföljd i första hand, i andra för grov misshandel och vållande till annans död med ett och ett halvt års fängelse som påföljd.

Dom faller den 15 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt garagemord i Oskarshamn

Mer i ämnet